Az NMHH és a Médiatanács figyelmét is felkeltette a tüntetés

Tüntetés a budapesti Kossuth téren a sajtószabadság mellett, a médiatörvény ellen 2011. január 14-én
Vágólapra másolva!
"Közlemény a törvény szövegének helyes értelmezéséért" címmel reagált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács a Kossuth téri demonstrálók kiáltványára. A közlemény szerint az új médiatörvénynek a források felfedésére vonatkozó passzusai nem vonatkoznak sem az NMHH-ra, sem a Médiatanácsra.
Vágólapra másolva!

A Kossuth téri demonstrálók kiáltványára reagált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács a "közlemény a törvény szövegének helyes értelmezéséért" címmel kiadott közleményben. A két szervezet szerint félreértések találhatóak a demonstrálók kiáltványában. Az NMHH és a Médiatanács a közlemény szerint három pontban egyetért a tüntetőkkel: kiáll a szólás, a vélemény és a sajtó szabadsága mellett, ugyanakkor a kiáltvány másik három pontját cáfolja. A közlemény szerint például a két szervezet nem kérheti az újságíróktól a források felfedését, mert nincs rá jogosítványa, és ezért bírságot sem szabhat ki.

A közlemény azt is leszögezi, hogy a Médiatanács minden döntése a bíróságon megtámadható, és a kiszabható bírságok nem aránytalanok, mert azok az adott médiumtípusok nagyságához, piaci erejéhez igazodnak. Azt is megemlítik, hogy a Közszolgálati Kódex kialakításába a Médiatanács társadalmi és szakmai szervezeteket is bevon.

Fotó: Hirling Bálint [origo]