Hitelesnek minősítették a dél-szudáni függetlenségi népszavazást

Vágólapra másolva!
Hitelesnek és túlnyomórészt békésnek minősítették a Szudán déli részének függetlenségéről szóló szombaton lezárult népszavazást európai uniós megfigyelők. A voksolás előzetes eredményei január végére várhatóak, az eddig ismertté vált adatok azt mutatják, hogy az elszakadás mellett szavazók jelentős többségben lesznek.
Vágólapra másolva!

Jól szervezettnek és hitelesnek minősítették a Dél-Szudán függetlenségéről szóló népszavazást az Európai Unió megfigyelői - jelentette a Reuters. Az egy héten át tartó népszavazás első eredményei szerint az emberek túlnyomó többsége a terület elszakadására voksolt. A megfigyelők szerint a szavazás túlnyomó részt békésen zajlott.

A részvételi arány a szervezők szerint a térség egyes részein 90 százalék feletti volt. A terület fővárosában Jubában volt olyan szavazóhelyiség, ahol összesen 2500-an adták le voksukat, és közülük csak 25-en szavaztak az elszakadás ellen. A voksolás eredménye január végére várható. Ha a végeredmény érvényes, és a függetlenségpárti szavazatok lesznek többségben, akkor az országrész az észak-déli polgárháborút lezáró, 2005-ben megkötött békeszerződés értelmében július 9-én válik függetlenné.

Jimmy Carter korábbi amerikai elnök, akinek szervezete, a Carter Center volt az egyik legjelentősebb választási megfigyelő a referendumon, a múlt héten azt közölte, hogy a déli országrész nagy valószínűséggel az elszakadás mellett voksol majd, és a folyamat többnyire megfelelt a nemzetközi előírásoknak.

A szudáni választásról és annak tétjéről szóló részletes összeállításunkat itt olvashatja el.