Súlyos jogsértések miatt két pénztár működését tiltotta meg a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Visszavonta egy önsegélyező és egy önkéntes nyugdíjpénztár engedélyét, és kezdeményezte ellenük a felszámolást a pénzügyi felügyelet. Az indoklás szerint a pénztárak súlyos jogsértéseket követtek el.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken közzétett határozataiban visszavonta a Kafetéria Önsegélyező Pénztár és az Egészségért Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár tevékenységi engedélyét, és felszámolás kezdeményezett ellenük.

A felügyelet döntése szerint a pénztárak 180 napig, legfeljebb a felszámolás kezdetéig pénzforgalmi, befektetési számlájuk és házipénztárukból nem fizethetnek ki pénzt, nem vehetnek fel új tagokat és befizetéseket sem fogadhatnak, valamint befektetéseket sem valósíthatnak meg.

Az indoklás szerint a felügyelet munkatársai a pénztáraknál elvégzett átfogó vizsgálatok során súlyos jogsértéseket tártak fel. A felügyeleti határozatokból kiderül, hogy a pénztártevékenységre vonatkozó szabályok megsértése mellett a felügyelettel nem megfelelően működtek együtt, a felszólításoknak vonakodva vagy egyáltalán nem tesznek eleget, ezzel pedig mindkét pénztár súlyosan veszélyezteti a pénztártagok érdekeit.

A Kafetéria esetében a PSZÁF egyebek között azt kifogásolta, hogy a pénztár jogszabálysértő módon alkalmazza a könyvvizsgálóját, a közgyűlési dokumentumokat több esetben is késedelmesen vagy egyáltalán nem küldte meg a felügyeletnek, szabályzatait nem aktualizálta, bejelentett székhelyén nem lelhető fel. Az Egészségért önkéntes nyugdíjpénztárnak a felügyelet egyebek mellett felrója, hogy nem teljesítette határidőben a korábbi határozatot és bírsághatározatot, 2010-re vonatkozó pénzügyi tervét későn fogadta el, és abban irreális taglétszámmal és tagdíjbevétellel számolt, éves közzétételi és nyilvánosságra hozatali kötelezettségének a vizsgált időszakban egyáltalán nem tett eleget.