Magyar bankokat erősített meg a Fitch

Vágólapra másolva!
Magyar bankok kockázati osztályzatait erősítette meg szerdán a Fitch Ratings, közölve egyben, hogy a magyar bankszektor egészének teljesítményére továbbra is negatív kilátást tart érvényben.
Vágólapra másolva!

A Fitch szerdán Londonban közölte, hogy megerősítette a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, az Erste Bank és a Raiffeisen Bank támogatási, egyéni, valamint hosszú és rövid futamidejű adósi besorolását.

Az egyéni bankbesorolások megerősítése alól a CIB kivétel: e bank egyéni besorolását a Fitch az eddigi "D"-ről "D/E" szintre minősítette vissza. Az indokok között szerepel, hogy a CIB-nek jelentős kinnlevőségei vannak a "bajban lévő" építőipari és ingatlanszektorban, és gyors ütemben romlik a bank vagyonminősége.

A magyar bankokkal kapcsolatos intézkedéseihez fűzött szerdai londoni elemzésében a legnagyobb európai hitelminősítő azt írta, hogy változatlanul negatív kilátással ítéli meg a magyar bankszektor egészének teljesítményét, tekintettel a nehéz működési környezetre, a hiteligény élénkülésének lassúságára, a magas kockázati költségekre és a bankokra kirótt különadók "jelentős hatására".

A Fitch szerint ezek a tényezők a mostani felülvizsgálatba bevont öt magyar bankra is komoly hatást gyakoroltak, és különösen hozzájárultak a CIB egyéni osztályzatának visszaminősítéséhez.