Borúlátóan látja Magyarország teljesítményét az IMF

IMF (International Monetary Fund, Nemzetközi Valutaalap
Vágólapra másolva!
A kormánynál pesszimistábban látja a magyar gazdaság helyzetét a Nemzetközi Valutaalap. A szervezet csütörtökön közzétett prognózisa szerint idén 2,8 százalékkal növedkehet a magyar gazdaság, 2012-től 2015-ig pedig évente 3 százalékos lehet a bővülés.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön kiadott országjelentéséhez mellékelt táblázatok szerint a szervezet borúlátóan ítéli meg a magyar gazdaság jövőbeni teljesítményét. (A prognosztizált adatok nem számolnak a február végén bejelentendő magyar konszolidációs program és a későbbi intézkedések hatásaival.)

Az IMF csütörtökön közzétett előrejelzése az idén 2,8 százalékos GDP-növekedést feltételez 4,1 százalékos infláció mellett, ami rosszabb, mint a kormány 3 százalékos bővülést és 3,5 százalékos áremelkedést tartalmazó prognózisa. A szervezet szerint 2012-től évente 3 százalékos lesz a bővülés 2015-ig, miközben a kormány azzal számol, hogy 2014-ben már 5, 2015-ben pedig 5,5 százalékkal növekszik majd a magyar gazdaság.

Az államháztartás eredményszemléletű (ESA-95) egyenlege az IMF becslése szerint idén 5,7 százalékos többlettel zárhat, a magánnyugdíjpénztárakból visszafolyó pénzeknek köszönhetően. Jövőre azonban ezzel nem lehet számolni, ezért 2012-ben a hiány 5,2 százalékos lehet, 2015-ben pedig 7,1 százalékos deficitre van kilátás. A magyar kormány 2014-ig szóló előrejelzése ugyanakkor 1,9 százalékos deficittel számol.

Tetemes különbség a kormány és az IMF becslése között

"Az IMF által felvetett kritika részben jogos, ugyanakkor a Valutalap által közölt prognózis államháztartási deficitet tartalmazó adatsora túlzottnak látszik" - értékelte az IMF előrejelzését Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakértő közölte, hogy a hitelminősítők döntéseinél alapvető szempont az IMF jelentése, illetve véleménye, ezért az IMF által jelzett kockázatok megjelennek a minősítő intézeteknél is. Márpedig Magyarország besorolása jelenleg egy kategóriával van az úgynevezett bóvli szint felett.

Forián Szabó azt mondta, hogy az IMF a 2012-re vontakozó 5,2, illetve az követő évekra jósolt 7 százalék feletti GDP-arányos államháztartási deficit becslésénél bizonyára nem számolt még a februárban nyilvánosságra kerülő reformcsomaggal. "Amennyiben a tervezett mértékben sikerül csökkenteni az államháztartás kiadásait, akkor jövőre tarthaó lesz a kormány által várt 3 százalékos hiány" - mondta Forián Szabó és hozzátette: a későbbi években kissé bizonytalanabb a helyzet, hiszen az IMF és a kormány prognózisa között lévő 4 százalékos különbség tetemesnek látszik.

"A piac természetesnek veszi, hogy a bevételek növelése már lekerült a napirendről, hiszen a különadókkal ezt a lehetőséget már kimerítette a kormány" - fogalmazott a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.