Vágólapra másolva!
Szűk sávon belül mozgott a forint a pénteki kereskedés első óráiban, az euró 273 forint körül ingadozott. Később viszont hullámzás kezdődött, az árfolyam kétszer is 272-re ment le. Az elemzők szerint a globális befektetői hangulat kedvezőtlen, a tőke kerüli a kockázatos befektetéseket, és ehhez hozzájárul az egyiptomi politikai krízis és Írország bankjainak leminősítése is. A dollár erősödik, az euró gyengül.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül13 bejegyzés
08:21
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

Kicsit gyengébb a forint, mint csütörtök este

Kora reggel az euró 272,8, a dollár 201,1, a svájci frank 207,4 forint volt, ami kissé gyengébb forintot jelent a csütörtök estinél.

08:26
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

Ingatagabb a forint, mint lengyel zlotyi vagy a cseh korona

A Dow Jones hírügynökség szerint a térségi valutákat továbbra is veszélyezteti, ha a piacokat elbizonytalanítja az euróövezeti államadósság-problémák kezelésének lassúsága. Ezen belül a forint helyzete ingatagabb, mint a zlotyé vagy a cseh koronáé - írta elemzők véleményét idézve a hírügynökség

09:24
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

Menetel a dollár

A kedvező amerikai munkaerőpiaci adatok segítik a dollárt, amely a japán jennel szemben egyhavi csúcsára emelkedett (magyar idő szerint) éjszaka. A zöldhasú az euróval szemben is jól teljesített a napokban, amelyet az is táplál, hogy a portugál adósságválság újra a befektetők figyelmébe került. Az euró 1,356 dollár volt reggel, vagyis tovább távolodott a korábban elért 1,38-as szinttől.

Reggel negyed kilenc után 273,1 forint volt az euró, 201,3 forint a dollár és 207,7 forint a svájci frank.

10:18
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

Takarékbank: Befektetői kétségek a kormány reformtervei miatt

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint növekedett a befektetők szkepticizmusa a kormány reformtervével kapcsolatban, amihez az eurózóna problémái is hozzáadódnak, ez okozza a forint gyengülését. Az elemző szerint "a forint a 273-275 forintos sávban keresheti a helyét".

10:26
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

Raiffeisen: Felpuhulni látszik a strukturális reform

Kockázatkerülők lettek a befektetők a Raiffeisen Bank devizapiaci elemzése szerint. A bank összefoglalójában több negatív hírt sorolt fel, amely a befektetőket óvatosságra intette. Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy visszatértek a krízist megelőző problémák, és ezért a globális szabályozás megerősítését szorgalmazta.

Az elemzés megemlítette, hogy az Egyesült Államok költségvetése 28 hónapja mutat hiányt, ami azért jelentős kiköltekezés, mert ebben olyan hónapok is benne vannak, amikor nagy mennyiségű adó folyik be egyszerre. Jó hír lehet azonban, hogy az amerikai munkaerőpiaci statisztikát hibásan állapítják meg, ezért valójában kedvezőbben alakultak az adatok, mint ami a mérésekben szerepel.

A Takarékbankhoz hasonlóan a Raiffeisen is megemlíti, hogy a kormány strukturálisreform-csomagja felpuhulni látszik, egyrészt későbbre tolódhat, másrészt a kiadáscsökkentés kétharmados aránya a bevételnövelés felé mozdulhat el. Összességében a bank 271,4-274,25 forintos eurót vár pénteken.

10:32
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

273 forint alatt az euró

Mérsékelt árfolyammozgás tapasztalható a bankközi devizapiacon. A forint a kezdeti gyengülés után kis mértékben erősödni tudott, így az euró 273 forint alá került negyed tíz után. A közös pénzt 272,7, a dollárt 201,2, a svájci frankot 207,3 forintért adták.

10:36
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

Egyiptom zavart okoz a pénzpiacon

Mubarak elnök csütörtöki bejelentése, miszerint az előzetes várakozások ellenére nem mondott le, feltételezi, hogy tovább folytatódik az egyiptomi krízis. A Wall Street Journal szerint az elnök döntése hozzájárult a pénzpiacok elbizonytalanodásához, ami miatt a biztonságosabb befektetések felé fordult a tőke. A Raiffeisen Bank szerint az egyiptomi hírek kihatnak a forintra is, mivel a globális hangulatot negatívan befolyásolja a politikai válság.

11:34
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

272 forint közelében az euró

Az euró tovább gyengélkedik a dollárral szemben, péntek délelőtt 1,353 dollárra ereszkedett a közös pénz. A forint közben tovább javított a reggeli szinthez képest: az euró 272,1, a dollár 201, a svájci frank 206,9 forint volt fél tizenegykor.

13:19
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

A font mozgatta meg az árfolyamokat

A forinttal szemben alig változtak a főbb devizák, a font azonban nagyobb elmozdulást mutatott. A brit pénz délelőtt erősödőben volt az euróval szemben, majd hirtelen zuhanni kezdett, s hasonló pályát mutatott a dollárral szemben is. A Bloomberg által idézett Kate Barker korábbi jegybankár szerint a Bank of England döntéshozói óvakodnak a kamatemeléstől, mivel az veszélyeztetné a gazdasági növekedést. A brit jegybank a héten a kamat tartása mellett döntött.

A forint az árfolyammozgásokra mérsékelten reagált. Az euró negyed egy után 273 forint, a dollár 201,7, a svájci frank 207,3 forint volt.

13:48
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

Ázsia egyik éllovasa leértékelte nemzeti devizáját

A vietnámi központi bank pénteken 8,5 százalékkal leértékelte a nemzeti valutát, a dongot. A mostani egy éven belül a harmadik leértékelés, ami a magas inflációval és a jelentős külkereskedelmi hiánnyal függ össze.

Vietnám az egyik leggyorsabban növekvő gazdaságú ország Ázsiában Kína után. Az elmúlt évtizedben a GDP évi átlagban több mint 7 százalékkal nőtt, de tavaly az infláció 12 százalékra emelkedett, a külkereskedelmi deficit pedig 12,4 milliárd dollár volt.

14:31
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

A Moody's bóvlivá minősített ír bankokat

Az ír kormány a bankok tőkeemelésének a választások utánra halasztása mellett döntött, ami miatt a Moody's hitelminősítő intézet bóvli kategóriába sorolt hat ír pénzintézetet - írta a Financial Times. Múlt héten a Standard and Poors már megtette ugyanezt a lépést. A leminősítés újra az ír adósságválságra tereli a befektetők figyelmét. Írország államadóssága mögött nagyrészt a bankoknak nyújtott állami garanciák állnak.

14:46
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

A Fidesz-tájékoztató nem befolyásolta a forintot

Az euró jegyzése 272,04 forintra csökkent háromnegyed kettőre, a svájci frank ugyanekkor 206,34, a dollár pedig 200,97 forintot ért.

"Alig történik valami a forintpiacon, a kormánypárt frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón elhangzottaknak, illetve az el nem hangzottaknak szemlátomást nem volt jelentős hatásuk" - mondta felvetésünkre Reseterics József, a Raiffeisen Bank devizapiaci elemzője. A tájékoztatón közölték, hogy a gazdasági reformokról vagy a stabilitási alapról nem esett szó a tanácskozáson - mivel a reformintézkedések bejelentését február közepére ígérte a kormányzat, nem lehetett kizárni, hogy pénteken erről is bejelent valamit a kormányfő szóvivője.

"A délelőtti árfolyammozgás leginkább azzal magyarázható, hogy forgalom hányában kis mennyiségekkel is lehet nagyot mozdítani a forint árfolyamán. Összességében pedig leginkább az euró-dollár árfolyam alakulása, valamint az egyiptomi helyzet van érdemi hatással a forintra mostanában" - mondta a Raiffeisen elemzője.

16:12
február 11, 2011
Vágólapra másolva!

Erősödik a dollár, esik az euró

Kevéssel 15 óra után egy euró 271,90 forintot, egy dollár 200,90 forintot, egy svájci frank pedig 206,40 forintot ért. A nemzetközi piacokon az euró gyengült, a dollár pedig erősödött: az euró dollárára 1,3620-ról 1,3520-ra ment le.

A Reuters elemzése szerint az eurónak az adósságválsággal kapcsolatos újabb aggodalmak tettek rosszat, a dollár pedig a csütörtöki, viszonylag jó amerikai munkaerőpiaci statisztika segített. Az amerikai devizának az egyiptomi hírek is segítettek, az ottani bizonytalanság ugyanis erősítette a biztonságosnak tartott dollárt.