Szabályos volt a rendőrök keze közt meghalt férfi előállítása

Vágólapra másolva!
Nincs bizonyíték arra, hogy a rendőrök sokkolóval bántalmazták volna azt a kemecsei férfit, aki előállítás közben halt meg tavaly karácsonykor - derült ki az ügyészségi nyomozás során, amely az elhunyt férfi családjának feljelentése alapján indult. Az ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta a rendőrség elleni nyomozást, de előfordulhat, hogy a családtagok ellen eljárás indul hamis vád miatt.
Vágólapra másolva!

Február 28-án megszüntette a nyomozást a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség az előállítás közben meghalt kemecsei férfi ügyében - közölte kedden az [origo] kérdésére Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője. Mint mondta, az eljárást bűncselekmény hiányában szüntették meg, mert a bizonyítékok alapján a rendőrök keze közt elhunyt férfi halála természetes úton következett be.

Az ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és más bűncselekmények miatt nyomozott, miután az elhunyt férfi felesége feljelentést tett, mert szerinte férjét sokkolóval bántalmazták az őt előállító rendőrök.

Az ügyészség tanúkat hallgatott meg, és orvosszakértői vélemény is készült. "Az orvosszakértői véleményből az derül ki, hogy a férfi halálát koszorúér-elmeszesedés és szívritmuszavar miatt kialakuló keringési zavar okozta" - mondta Szilágyi az [origo]-nak. Hozzátette, az is egyértelmű volt, hogy a férfi testén nem találtak "semmilyen elektromos áram okozta sérülést", így kizárták, hogy sokkolóval bántalmazták volna. Nem történt bűncselekmény, a rendőri intézkedés jogszerű volt - jelentette ki a megyei ügyészségi szóvivő.

A körözött férfit családjának kemecsei házában találták meg tavaly december 26-án, a férfi rokonai - akik szemtanúi voltak az elfogásának - az [origo]-nak is azt állították, hogy az ágy alá bebújt férfit sokkolóval bántalmazták, majd úgy vitték ki. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság ezt cáfolta, illetve azt közölték, hogy egyáltalán nincs is sokkolója a nyíregyházi kapitányságnak. Később közzétették az előzetes igazságügyi boncjegyzőkönyvet, amelyben szintén azt állapították meg, hogy a férfi halála "természetes úton, keringési elégtelenség miatt következett be", "testén külső erőszakra, bűncselekményre utaló sérülések" nem találhatók.

Az [origo]-nak egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás korábban azt mondta: ha az ügyészségi eljárás azzal zárul, hogy a rendőrök szabályosan jártak el, a családtagok ellen hamis vád miatt eljárást indíthatnak. Kemecsei helyszíni riportunkat itt olvashatja el.