Magyar Nemzet: Még mindig szabadlábon az ír gázoló

Vágólapra másolva!
A magyar szabályok szerint, ha a kiadatás feltételei fennállnak, kötelező a keresett személy letartóztatása. Február 11-én pedig úgy döntött a dublini felsőbíróság, hogy a két kisgyermek halálát okozó, több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelőse kiadható Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

Európai elfogatóparancs alapján - magyar kérésre - a dublini felsőbíróság szerdán elrendelte Ciaran Tobin letartóztatását. Az ír gázoló ügyvédei azonban jelezték, hogy fellebbeznek a legfelsőbb bírósághoz az átadásról szóló korábban született határozat ellen.

A bíró ezért megengedte, hogy a másodfokú döntésig szabadlábon védekezzen az ír gázolóként ismertté vált üzletember - mondta a Magyar Nemzetnek Gerry Curan bírósági szóvivő. Hasonló esetben, hazánkban nem lenne mód arra, hogy a férfi szabadlábra kerüljön. A magyar szabályok szerint ugyanis ha a kiadatás feltételei fennállnak, a keresett személy letartóztatása kötelező - mondta a lapnak Kenéz Andrea, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke. Elmondta, hogy ilyen esetben óvadék ellenére sem szüntethető meg az előzetes letartóztatás.

Ír jogi szakértők szerint egy évbe telik, mire pont kerülhet a majdnem 11 éve húzódó ügy végére.

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun előzés közben nagy sebességgel felhajtott a járdára kocsival, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte.

A férfit 2009 novemberében - a magyar hatóságok által kiadott, immár második európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhetett. Az idén február 11-én végül úgy döntött a dublini felsőbíróság eljáró bírója, hogy nincs akadálya Tobin magyarországi kiadatásának.