Több atomerőmű megbukik a teszten az energiaügyi biztos szerint

Vágólapra másolva!
Az EU energiaügyi biztosa szerint lesznek olyan atomerőművek Európában, amelyek nem fognak megfelelni az év végéig végrehajtandó stresszteszteken. A franciák megdöbbentek a biztos kijelentésén, a biztonsági felülvizsgálat szempontjai még nem ismertek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban egy sor olyan atomerőmű lesz, amely nem fog megfelelni a legmagasabb közösségi biztonsági követelményeknek - mondta Günther Oettinger energiaügyi biztos az Agence Europe hírügynökség szerint. A francia-német Arte csatornának csütörtökön adott, a Bruxinfo által idézett nyilatkozatában Oettinger konkrét erőművet nem említett.

Az Euractiv.hu szerint ezután Fellegi Tamás március 21-re összehívta az energiaügyi miniszterek tanácsának rendkívüli ülését, ahol a Bizottság és a tagállamok szoros együttműködésben alakítják ki a kockázatok minimalizálására szolgáló szabványokat. Ez arra utal, hogy kemény viták várhatók az atomügyi stresszteszt elvégzése körül.

Az Európai Bizottság, a nukleáris ipar és a nemzeti atomenergia-hatóságok szerdán állapodtak meg abban, hogy felülvizsgálják az Európai Unió területén található 143 atomreaktort. A kezdeményezést, melynek hátterében a japán földrengés és szökőár nyomán kialakult fukusimai erőműbaleset áll, vélhetően jóváhagyják majd az uniós tagállamok energiaügyi miniszterei is a magyar elnökség által hétfőre összehívott tanácsülésen.

A biztonsági felülvizsgálat szempontjait csak a következő hónapban határozzák majd meg az EU és a nukleáris piac szereplői, de Oettinger korábban jelezte, hogy nagy eséllyel a stressztesztek tárgya lesz egyebek között az atomerőművek kora, építésének technológiája, energiaellátása, hűtőrendszere, hogy mennyire ellenállók egy földrengésnek, illetve egy szökőárnak.

Eric Besson francia szakminiszter kijelentette, "sokkolták" a biztos szavai, melyek szerinte aggodalmat kelthetnek a polgárokban, és rossz hírét kelthetik az ágazatnak. Franciaország az EU nukleáris energiának leginkább kitett állama, felhasznált árama több mint 70 százalékát atomerőművek állítják elő.

A kormány szerint Paks biztonságos

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az Országgyűlésben egyebek mellett azt mondta, a paksi atomerőmű akár 6,5-es erősségű földrengéssel és hatalmas árvizekkel szemben is biztonságos, és jelenleg nincs lehetőség arra, hogy az ország energiaellátásából kivonjuk az erőművet. Fónagy Jávor Benedek LMP-s képviselő felvetésére válaszolt, aki úgy vélte, a fukusimai eset miatt újra kell gondolni az atomerőművek kockázatait, és Pakson meg kell vizsgálni az új blokkok létesítésének szükségességét.

Nagy Anna kormányszóvivő a múlt héten azt mondta, a paksi a biztonságos erőművek közé tartozik, állapota jónak mondható nemzetközi összehasonlításban is, és földrengés-biztonsági szempontból is a biztonságos intézmények közé tartozik. Ezért semmiféle olyan módosítás nem várható Pakssal kapcsolatban, amely a japán katasztrófához kapcsolódik, azon kívül, hogy a magyar atomerőmű ellenőrzése szigorúbb lesz.