Tankokkal oldanák meg az átállt tábornok gondját Jemenben

Vágólapra másolva!
Miután átállt egy befolyásos tábornok a tüntetők oldalára, az elnök fia tankokkal védeti a fontosabb kormányépületeket Jemenben. A polgárháború felé sodródó arab országban sorra mondanak le vezető tisztségviselők, miközben az Egyesült Államok elítélte az elnök agresszív lépéseit.
Vágólapra másolva!

Polgárháború szélére sodródott Jemen is, miután a teljes kormány menesztése után átállt a tüntetők oldalára egy befolyásos tábornok.

Jemenben több hete tüntetnek Ali Abdullah Szaleh elnök ellen, egyelőre eredménytelenül. Hétfőn Ali Mohszen al-Ahmar tábornok támogatásáról biztosította az elnök távozását követelő ellenzéket egy televíziós üzenetében, amely után a BBC brit hírügynökség szerint tankokat vezényeltek ki a főbb kormányzati épületek védelmére. A BBC a tudósításának a "Jemen: A vég kezdete?" címet választotta.

A BBC szerint Szaleh elnök fia parancsára az elnöki palota, a védelmi minisztérium és a központi bank épülete előtt is tankok vonultak fel. Pénteken lövészek nyitottak tüzet a tüntetőkre, több mint ötven embert megölve, szombaton pedig szükségállapotot hirdettek ki.

Az erőszakos lépések miatt felgyorsult a jemeni elnököt elhagyó tisztviselők dezertálása. Szembefordult Szalehhel több miniszter, nagykövet, képviselő és vezető üzletember is. Az Egyesült Államok "a legkeményebb szavakkal" ítélte el a sortüzet - írta a BBC.

Forrás: REUTERS
Forrás: REUTERS

Ali Mohszen al-Ahmar tábornok bejelenti átállását

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html