Sugárfertőzéssel vittek kórházba három japán munkást

Vágólapra másolva!
Munka közben sugárfertőzést szenvedett három szakember a japán Fukusima egyes számú atomerőművében csütörtökön. Az Egyesült Államok és Franciaország után Ausztrália és Kanada is betiltotta a japán élelmiszerek importját.
Vágólapra másolva!

Óránként 170 és 180 millisievert sugárzás ért három japán munkást, amikor kábeleket fektettek a japán földrengéskor megsérült fukusimai atomerőmű egyes rektorblokkjában. A japán atomenergia-biztonsági ügynökség (NISA) közlése szerint a három sugárfertőzött munkás közül kettőt kórházba szállítottak. A munkások víztócsában álltak a munkálatok idején, és a ruhájukon keresztül beszivárgó víz miatt sugárzás érte a lábukat. A sugárzásnak közvetlenül kitett emberek szervezetében hamar gyulladás alakulhat ki, a dolgozókat ezért szállították azonnal kórházba.

Közben az Egyesült Államok, Franciaország, Szingapúr és Hongkong után Ausztrália és Kanada is betiltotta, illetve szigorította az egyes számú fukusimai atomerőmű körzetében előállított friss élelmiszerek importját. A japán miniszterelnök szerdán már elrendelte a Fukusima körüli négy prefektúrából származó egyes zöldségek és a nyers tej árusításának tilalmát, hat másik prefektúrában pedig fokozták az ellenőrzéseket.

Tokióban a vezetékes ivóvíz radioaktívjód-tartalma kétszeresen haladta meg az egészségügyi határértéket, ezért a hatóságok azt ajánlották a főváros 13 millió lakosának, hogy a csecsemőknek csakis palackozott vizet adjanak. Siba és Ibaraki prefektúrában több településen szintén azt tanácsolták a szülőknek, hogy palackos vizet adjanak a csecsemőknek.