Százezerszerese a radioaktivitás a normálisnak a fukusimai erőműben

Vágólapra másolva!
A fukusimai atomerőmű egyik turbinacsarnokának aljában felgyülemlett víz radioaktivitása továbbra is magas, de nem a normális szint tízmilliószorosa, mint vasárnap közölték, hanem csak a százezerszerese - közölte az erőművet működtető tokiói áramszolgáltató hétfőn. A tengervíz sugárszennyezettsége is magas, 30-40 méterre a reaktoroktól több mint ezerszerese a megszokott szintnek.
Vágólapra másolva!

Nagy a tengervíz sugárszennyezettsége a Fukusima-1 atomerőmű ötös és hatos reaktorának közelében is, amelyek nem szenvedtek nagy károkat a március 11-i földrengésben és szökőárban - közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági ügynökség. Az ötös és hatos reaktortól mindössze harminc méternyire a radioaktív jód szintje a vízben 1150-szeresen haladja meg a határértéket. Mindeddig az atomerőműtől délre, a megrongálódott egyes, kettes, hármas és négyes reaktor mellett vettek mintát a tengervízből, s vasárnap ott a jód 131-es izotópjának a mértéke kétezerszerese volt a határértéknek.

Magyar idő szerint hétfőn napközben a fukusimai atomerőmű épületén kívül is extrémen magas radioaktivitású vizet találtak - írja a BBC brit közszolgálati médium. Korábban csak az épület belsejében mértek ilyen magas értéket. A TEPCO szerint nincs bizonyíték arra, hogy szennyezett víz eljutott volna a tengerbe.

Továbbra sem tisztázódott azonban, mitől ugrott meg a sugárzás mértéke a második reaktorblokk turbinacsarnokának vizében. A fukusimai erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO) szerint lehetséges, hogy megrepedt a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült burok, és onnan szivárog a radioaktív víz a szabadba. Az atomenergia-biztonsági ügynökség szakértői úgy vélekedtek, hogy kicsi a valószínűsége a védőburok közvetlen sérülésének, de minden lehetőséget figyelembe vesznek.

Az atomenergia-biztonsági ügynökség közlésével egy időben tartott sajtóértekezletet Edano Jukio kormányszóvivő. Elképzelhető, hogy részlegesen megolvadtak a fűtőelemek a második reaktorblokkban, és emiatt ugrott meg a radioaktivitás szintje a blokk turbinacsarnokának vizében - mondta. A szóvivő "elfogadhatatlannak" nevezte, hogy a TEPCO vasárnap hibásan mérte meg a vízben a sugárzás szintjét.

A vállalat szakemberei vasárnap este elismerték, hogy hibás mérést végzett az ezzel megbízott alkalmazott, mert nem ellenőrizte azt a mérést, amely szerint a víz radioaktivitása tízmilliószorosa volt a normális szintnek. Mindazonáltal a valódi sugárzási szint is magas, a természetesnek százezerszerese volt. Mielőtt kiderült a tévedés, a japán és a globális média többször is közölte a hibás értéket, amivel tovább fokozta az emberek idegességét.

A TEPCO hétfőn bejelentette, hogy a kettes reaktor turbinacsarnokának aljában felgyülemlett víz radioaktivitása továbbra is magas, de ez a víz "nem került a tengerbe". A radioaktivitás szintje továbbra is ezer millisievert óránként, amely az ott dolgozókra vonatkozó éves határérték négyszerese (az egyes reaktorban ez az érték csupán 0,4 millisievert óránként). Mielőtt azonban folytatnák az atomerőmű hűtőrendszerének helyreállítását, a több száz tonna sugárszennyezett vizet ki kell szivattyúzni a reaktorblokkból.