Öt európai gyárban függeszti fel termelését a Toyota

Vágólapra másolva!
Az intézkedés oka, hogy a szigetországot sújtó március 11-i földrengés és az azt követő szökőár pusztítása miatt hiány van a Japánból érkező tartalék alkatrészekből.
Vágólapra másolva!

A Toyota japán autógyár bejelentette szerdán, hogy a hónap végén nyolc napra leállítja a termelést öt európai üzemében - írja a BBC. Egy nappal korábban a cég egyes észak-amerikai üzemeinek 4-5 napos leállását jelentette be.

A Toyota mellett több japán vállalat is súlyos veszteségeket szenved el, elsősorban azért, mert akadozik az anyagbeszerzés a szigetországban a földrengést követő szökőár pusztítása miatt.

Az autógyártó mostani döntése a Nagy-Britanniában, Franciaországban, Lengyelországban és Törökországban lévő üzemeket érinti április 21-22-én, április 25-től 29-ig és május 2-án. A cég közölte azt is, hogy az alkatrész-utánpótlás függvényében csökkentett üzemű termelés várható még májusban is.

A Toyota Japánban működő gyárai már újrakezdték a termelést, bár csökkentett kapacitással. Azok azonban ismét leállnak április 27-e és május 9-e között, ami magában foglalja a japán "Arany hét" nemzeti ünnepet is.