Berlinben is védte a médiatörvényt Orbán

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Berlinben
Vágólapra másolva!
Az EU nem avatkozhat Magyarország belügyeibe - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Berlinben, ahol Angela Merkel kancellárral találkozott. A miniszterelnök szerint a médiatörvény körüli vita pártos civakodás, és dicsérte az ebben az ügyben szerinte példásan visszafogott Németországot. A miniszterelnök mintha megfeledkezett volna arról, hogy a német külügyi államminiszter élesen bírálta a médiatörvényt és az új alkotmányt is.
Vágólapra másolva!

A magyar médiatörvény körüli vitákba való külső beavatkozás ellen tiltakozott Berlinben Orbán Viktor miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral. A találkozó utáni sajtótájékoztatón az AFP hírügynökség beszámolója szerint Orbán azt mondta: az Európai Unió nem avatkozhat be Magyarország belügyeibe, ezért Budapest nem fél egyetlen EU-s szervezettől sem.

A nemzetközi színtéren is folyó vitát Orbán pártos civakodásnak minősítette, és dicséretre méltónak minősítette a német kormány magatartását. "Német részről nem láttam olyan megmozdulást, amit beavatkozásként kellene értelmeznünk" - mondta Orbán, aki szerint meglepő is lett volna egy ilyen állásfoglalás. A miniszterelnök megfeledkezett arról, hogy Werner Hoyer német külügyi államminiszter az év elején a médiatörvényt, majd áprilisban az új alaptörvényt is élesen bírálta (erről itt olvashat).

A ZDF német köztévé szerint Orbán biztosította német kollégáját, hogy az új magyar alaptörvény összeegyeztethető az EU alapelveivel, és Magyarország elkötelezett az európai vívmányok iránt. Merkel a tájékoztatón nem beszélt a nézeteltérésekről, inkább a két ország közti jó gazdasági kapcsolatokat hangsúlyozta. Orbán külön beszélt a kormány reformintézkedéseiről, amelyeket az állami pénzügyek terén, a nyugdíj-, a szociális- és az adórendszerben hajtanak végre.

Merkel és Orbán találkozóján szóba kerültek Horvátország és az EU csatlakozási tárgyalásai. "Közösen megállapítottuk, hogy egyértelmű előrelépés van Horvátországban" - mondta Merkel, aki szerint Németország nyitott, és örül a dél-európai országok csatlakozásának. Az Európai Tanács soros elnöki posztját betöltő Orbán szerint az EU stratégiai célkitűzései között kell lennie a balkáni államok EU-csatlakozásának.

A találkozó előtt az ellenzéki SPD frakciójának európai ügyekben illetékes szóvivője, Michael Roth közleményben szólította fel a kancellárt, hogy gyakoroljon nyomást az "önmagát forradalmárnak nevező" Orbánra a médiatörvény és az alaptörvény ügyében. A szóvivő szerint a szociáldemokraták csatlakoznak Hoyer korábbi kritikáihoz, mert úgy látják, hogy Magyarországon "a demokrácia eróziója" tapasztalható.