Nagy kijelzővé válhat 2020-ra az autók szélvédője

Vágólapra másolva!
Legalábbis így képzeli el a jövő szélvédőjét egy angol beszállító. A szimuláción látható szélvédő minden információról tájékoztatja és a potenciális veszélyekre is figyelmezteti a vezetőt.
Vágólapra másolva!

Forrás: Autoglas

Egyre több autóhoz rendelhető head up display, mellyel a legfontosabb műszerek adatait vagy a navigációt is kivetíthetjük magunk elé az üvegre. Az Autoglas elképzelései szerint 2020-ra odáig fejlődik majd a technika, hogy az egész szélvédő valójában egy nagy kijelző lesz, melyről mindent leolvashatunk. A számítógépes játékokhoz hasonlóan a műszerek adatai mellett a váltó helyzetét is nyomon követhetjük a táblákkal és a radarokkal együtt, sokkal érdekesebb azonban a kibővített képességű navigáció.

Nézze meg videón a szélvédő működését!


Nem csak azt láthatjuk, hol haladunk éppen, a fontos épületekre is felhívja a figyelmünket. Ha kifogy a benzin, benyilazza a benzinkutakat, a biztonsági rendszer pedig a holtterekre, a biciklisekre és a gyalogosokra is hasonlóképpen figyelmeztet. Látszólag sok előnye van egy ilyen okos szélvédőnek, de felmerül a kérdés, hogy a sofőrök vajon képesek lesznek-e ennyi információt feldolgozni, és közben az autó kezelésére is odafigyelni? A különleges szélvédő ráadásul nem csupán az autó vételárát, hanem egy kőfelverődés javítási költségeit is drasztikusan megemelheti.