Szíriai katonák zárták el az ellenzéki Hama városának bejáratait

Vágólapra másolva!
Katonákat küldött az egyik leginkább ellenzéki szíriai városba, Hamába a kormány. Emberi jogi aktivisták beszámolója szerint Hamában és a környező településeken több tucat embert vettek őrizetbe, mert azt feltételezik róluk, hogy pénteken részt vettek minden idők egyik legnagyobb szíriai tömegtüntetésén.
Vágólapra másolva!

A kormányellenes tömegtüntetések után katonákat küldött a leginkább ellenzéki Hama városába a szíriai kormány - írja internetes oldalán aktivisták beszámolójára hivatkozva a BBC brit közszolgálati médium. A harckocsik már elfoglalták a város három bejáratát is - közölte az egyik szíriai jogvédő szervezet.

A hadsereg több Hama melletti településre is bevonult, és eddig már több tucat lakost vettek őrizetbe a város peremén és a környező falvakban. Szombat este több ezer katona mintegy száz harckocsin és szállító járművön tartott Kifr-Ruma falu felé, majd megálltak a település határában. Egy másik jogvédő szerint a hadsereg rajtaütést hajtott végre a Dzsabal az-Závíja város környékén lévő falvakban is.

Pénteken minden eddiginél nagyobb ellenzéki tömegtüntetés volt Hamában. Egy nappal később Bassár el-Asszád megfosztotta tisztségétől a város vezetőjét.

Aktivisták szerint a március közepén kezdődött szíriai forrongásokban eddig több mint 1350 civil vesztette életét.