Megundorodtak a britek a meggyilkolt tini telefonját feltörő újságíróktól

Lehallgatási botrány, News of the world, emberek tiltakoznak a Murdoch-médiabirodalom lehallgatásai ellen
Vágólapra másolva!
David Cameron brit miniszterelnök undorítónak nevezte szerdán a News of the World brit bulvárlapot, miután felmerült a gyanú, hogy a lap munkatársai egy meggyilkolt tinilány telefonját lehallgatták, hogy információkhoz jussanak a bűncselekményről. A lap lehallgatási botránya évek óta dagad, a gyanú szerint több ezer brit híresség telefonjáról hallgattak le üzeneteket. A legkínosabb pedig az, hogy mindez vélhetően egy olyan szerkesztő irányítása alatt történt, aki idén januárig a kormányfő sajtófőnöke volt.
Vágólapra másolva!

Egy meggyilkolt tinilány telefonjának feltörése miatt újra a figyelem középpontjába került az a brit lehallgatási botrány, amelyben a gyanú szerint egy bulvárlap több ezer ember telefonját hallgatta le azok tudta nélkül. A News of the World (NoW) című újság feltehetően rendőröket fizetett le és magánnyomozókkal törte fel áldozatainak üzenetrögzítőit, hogy exkluzív információkhoz jusson politikusokról, hírességekről és bűncselekmények áldozatairól. A lap ellen évek óta folynak kártérítési perek, két friss gyanúsítás miatt azonban most a brit parlamentig jutott az ügy.

A Guardian brit napilap saját nyomozására és rendőrségi adatokra hivatkozva hétfőn számolt be arról, hogy a NoW vélhetően feltörte a kilenc éve meggyilkolt Milly Dowler telefonját is. A 13 éves lány 2002 márciusában nyom nélkül tűnt el, és családtagjai eltűnése után telefonján próbálták elérni: a gyanú szerint a lap munkatársai magándetektívek segítségével lehallgatták a családtagok telefonját, majd az eltűnt - akkor már halott - lány mobiljának üzenetrögzítőjébe is bejutottak, hogy megismerjék a kétségbeesett rokonok által hagyott üzeneteket.

A Guardian úgy tudja, hogy az áldozat üzenetrögzítőjéről a NoW újságírói üzeneteket is töröltek, mert a rögzítő hamar betelt a család hívásai miatt. A törlésekkel pedig hamis reményt keltettek a hozzátartozókban, ők ugyanis észlelték, hogy a megtelt üzenetrögzítőn újra tudnak üzenetet hagyni, és ezért azt hitték, hogy a lány még életben van. Az újságírók titkos akciója a rendőrségi nyomozást is eltérítette, és akár potenciális bizonyítékokat is megsemmisíthetett - írta a Guardian. A megölt lány családjának ügyvédje közleményben erősítette meg az értesülést, és "megvetendőnek" és "embertelennek" nevezte a NoW munkatársait.

A másik, szerdai gyanúsítás szerint a News of the World lehallgatta a 2005. július 7-ei londoni metrórobbantás egyes áldozatainak hozzátartozóit is. Egy a metróban odaveszett fiú apja a BBC-nek azt mondta, hogy hétfőn felkeresték a lehallgatási ügyben vizsgálódó nyomozók, és azt mondták neki, hogy telefonhívásait valószínűleg a NoW által felbérelt magándetektív rögzítette. A férfi ezután a BBC Radio 4 adásában azt mondta, "borzalommal tölti el", hogy "az átélt sötét időket valaki még sötétebbé teszi". "Semmi tájékoztatást nem kaptunk [a robbantás után] a hatóságoktól napokig, ezért eszeveszetten próbáltunk információt szerezni a fiamról telefonon" - emlékezett vissza a gyanú szerint lehallgatott hívásokra a férfi. "A gondolat, hogy azok az emberek mindezt végighallgatták valami olcsó főcím után kutatva, iszonyatos" - tette hozzá.

Szerdán a brit parlamentben rendkívüli ülést tartottak a botrány miatt, ahol David Cameron kormányfő élesen bírálta az ügyet. "Gyilkosságok áldozatairól, terrorista támadások áldozatairól beszélünk, akiknek a telefonját feltörték. Ami történt, az undorító, és azt gondolom, hogy a parlamentben és az egész országban mindenkinek fel kell háborodnia rajta" - fogalmazott.

Csütörtökön a brit sajtó már arról találgatott, hogy Afganisztánban elesett brit katonák hozzátartozóinak telefonját is megfigyelhették. A Guardian arról írt, hogy egy elesett őrmester özvegyét szerdán megkeresték egy meg nem nevezett újság munkatársai, és arról tájékoztatták, hogy a telefonját feltörhette valaki. A Daily Telegraph úgy tudja, hogy a NoW számára lehallgatásokat végző magánnyomozó iratai közt megtalálták elesett katonák hozzátartozóinak telefonszámait. A megkeresett özvegy ügyvédje szerint ugyanakkor egyelőre semmi nyomát nem találták annak, hogy lehallgatással bárki személyes információkat szerzett volna az elhunyt katona családjától.

Vilmos herceg térdműtétével kezdődött

A News of the World lehallgatási ügye 2005-ben került először nyilvánosságra, amikor a lap titokzatos források segítségével beszámolt Vilmos herceg térdműtétjéről. Mivel a műtétről a királyi család nem beszélt, felmerült a gyanú, hogy a herceg segédeinek üzenetrögzítőit lehallgatták: a királyi családot kiszolgáló személyzet feljelentést tett a rendőrségen. A büntetőügy azzal végződött, hogy 2007 januárjában négy hónap börtönre ítélték a lap királyi családdal foglalkozó szerkesztőjét, a felbérelt magánnyomozót pedig hat hónapra ültették le.

Forrás: AFP
Tüntetők tiltakoznak a NoW lehallgatásai miatt Londonban

Az ügy ezzel nem ült el, 2009 nyarán a Guardian cikket közölt arról, hogy a NoW újságírói valószínűleg mintegy 3000 híresség, politikus és sportoló telefonját törték fel (erről itt olvashat bővebben). Az újság által közölt listán szerepelt Lord Prescott korábbi miniszterelnök-helyettes és Boris Johnson londoni polgármester is: szeptemberre a Scotland Yard már azt gyanította, hogy a lehallgatások a királyi család mellett a kormányt, a rendőrséget és a hadsereget is érintették. A New York Times 2010-ben arról írt, hogy a telefonok lehallgatása a lapnál széles körben használt módszer volt, és erről a NoW korábbi munkatársai is nyíltan vallottak.

A rendőrségi nyomozás 2011 elején vett új lendületet, amikor a hatóságok közölték, hogy "jelentős új információk" jutottak a tudomásukra: ezzel egyidőben a NoW kirúgta a hírigazgatóját. A következő hetekben a hatóságok közölték, hogy újabb potenciális áldozatokat azonosítottak, akiknek a lehallgatásáról eddig nem tudtak: az áldozatok közül több politikus és rendőrtiszt is bírósághoz fordult. Márciusban a BBC-nek olyan emailek kerültek a birtokába, amelyek bizonyítják, hogy a NoW egy korábbi brit hírszerzési tiszt levelezését is feltörte. A lap hírigazgatóját és egyik vezető riporterét áprilisban őrizetbe vették, a lap pedig saját oldalain kért bocsánatot a lehallgatásokért. A lehallgatott hírességeket, első osztályú labdarúgókat és színészeket százezer fontos nagyságrendű kártérítésekkel próbálták lebeszélni a perekről.

A kormányig érnek a szálak

A lehallgatási botrány több ponton is kényes helyzetbe hozta a brit politikai elitet. Elsősorban David Cameron miniszterelnöknek okozott kínos perceket, hogy sajtófőnöke, Andy Coulson a gyanú szerint érintett az ügyben. Coulson volt a NoW egyik szerkesztője a lehallgatások idején, és több újságíró vallomása szerint személyesen ő adott utasítást a lehallgatásokra. A szerkesztő, aki 2007-ben távozott a laptól, tagadta a vádakat: idén januárban a miniszterelnök is védelmébe vette, január végén mégis lemondott kormányzati beosztásáról.

Forrás: AFP
Andy Coulson a NoW-től került a miniszterelnök mellé

Szerdán a BBC arról számolt be, hogy új bizonyítékok jelentek meg Coulson ügyében, mivel a NoW tulajdonosai immár igyekeznek együttműködni az ügyben nyomozó hatóságokkal. A tulajdonosok olyan emaileket adtak át a rendőrségnek, amelyekből kiderül, hogy a lap korábban jelentős összegeket fizetett a hatóságoknak. A gyanú szerint a pénz arra szolgált, hogy a bulvárlap "információkat vásároljon" a rendőrségtől: az átutalásokat a bizonyítékok szerint Andy Coulson hagyta jóvá.

Az ügyben szerdán a brit parlament rendkívüli vitát tartott háromórás időkeretben, amelyen David Cameron kormányfő már arról beszélt, hogy "szörnyű tévedés volt" a részéről, amikor a NoW volt szerkesztőjét sajtófőnöknek tette meg. Cameron vizsgálatot ígért a lehallgatási ügyben, a BBC szerint ugyanakkor azt mondta, hogy a nyilvános vizsgálat nem kezdődhet el addig, amíg a rendőrség le nem zárja a jelenleg is folyó, átfogó nyomozást. Közben képviselők azt kezdeményezték, hogy hirdessenek országos bojkottot a News of the World ellen, a Ford autógyár pedig már be is jelentette, hogy addig nem hirdet a bulvárlapban, amíg a nyomozás nem tisztázta az ügyet.

Hírességekre vadásztak
A brit napilapok összeállítása szerint a lehallgatási ügy színészektől progi focistákig és politikusokig hihetetlen széles kört érintett. A gyanú szerint többek között az alábbi emberek telefonjait hallgatták le:
Művészek: Hugh Grant színész, Jude Law színész, Steve Coogan színész és komikus, Andy Gray téves műsorvezető
Sportolók: Ryan Giggs profi labdarúgó, Paul Gascoine korábbi labdarúgó, Gordon Taylor, Profi Labdarúgók Szövetségének vezetője
Politikusok: Lord Prescott korábbi miniszterelnök-helyettes, Tasse Jowell korábbi olimpiaügyi miniszter, Chris Bryant korábbi munkaügyi miniszter