Nincs megállapodás a kettős állampolgárságról Szlovákia és Magyarország között

Vágólapra másolva!
A szlovák külügyminisztérium szerint Budapestnek továbbra is más a véleménye a kettős állampolgárságot szabályozni hivatott kétoldalú megállapodás tervezetéről, mint Pozsonynak, ezért újabb tárgyalásokat tart szükségesnek.
Vágólapra másolva!

Nincs megállapodás Magyarország és Szlovákia között a kettős állampolgárság szabályozásáról szóló egyezményről. Mindez a pozsonyi külügyminisztérium bejelentéséből derül ki, amely szerint levelet kaptak Németh Zsolt magyar külügyi államtitkártól, aki új tárgyalásokat tart szükségesnek e témáról. "Szlovákia kezdeményezni fogja ezeket a tárgyalásokat" - közölte a szlovák külügyminisztérium sajtóosztálya.

A magyar fél ugyanakkor szóbeli jegyzéket is átadott Pozsonynak, amely a nemzeti kisebbségek kölcsönös támogatását lehetővé tevő kormányközi megállapodás teljesítését érinti, mégpedig oktatási és kulturális téren.

Szóvivője szerint a Mikulás Dzurinda által vezetett szlovák külügyminisztérium ezzel kapcsolatban továbbra is meg van győződve arról, hogy a kisebbségeknek nyújtott pénzügyi támogatást az oktatás és a kultúra terén "kizárólag ezzel a megállapodással összhangban, ezen megállapodás alapján szabad megvalósítani".

A két minisztérium az után kezdett tárgyalni, hogy Iveta Radicova szlovák- és Orbán Viktor magyar miniszterelnök idén januárban megegyezett: a két kormány államközi megállapodást köt a kettős állampolgárságról.

A szlovák tervezetet Maros Zilinka szlovák belügyi államtitkár adta át február 15-én Budapesten. Martonyi János magyar külügyminiszter a Mikulás Dzurindával lefolytatott májusi pozsonyi tárgyalások után bejelentette, hogy Budapest nem tartja jó kiindulási alapnak a szlovák tervezetet, de kész tovább tárgyalni a témáról. Martonyi úgy vélekedett, hogy a tárgyalások nem lesznek könnyűek.