Csütörtökön dönt a hajléktalanokról a főváros

Vágólapra másolva!
Budapest új hajléktalanellátási koncepciójáról dönt csütörtöki rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A javaslat szerint lakhatási támogatásokra évi 270 millió forintot költenének, továbbá kialakítanának két olyan egészségügyi pavilont, ahol "kórházképessé" tennék az utcáról bekerült hajléktalanokat.
Vágólapra másolva!

A hajléktalanok egészségügyi ellátásával, foglalkoztatásával és lakhatásával összefüggő feladatokról, illetve a Közterület helyett emberibb körülmények elnevezésű hajléktalanellátási koncepcióról szavaz csütörtöki rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A koncepciót a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány dolgozta ki. A feladatok megszervezését a főváros a két civil szervezetre bízta, velük Budapest közszolgáltatási szerződést is köt.

A hajléktalanellátási koncepció az alaphálózati feladatok között javasolja egy 24 órás diszpécserszolgálat működtetését, illetve a téli időszakban krízisautó 24 órás működtetését és speciális utcai szolgáltatásokat. Ez a számításaik szerint körülbelül 70 millió forintba kerülne évente.

A javaslat az első befogadóhelyek működtetésére, valamint az onnan távozóknak nyújtott lakhatási támogatásra évente 270 millió forintot fordítana. A keretösszeg fejenként legfeljebb 300 ezer forint támogatás lehet 12 hónapra számítva, vagyis 900 ember éves elhelyezését teszi lehetővé.

Szentes Tamás egészségügyért és szociális területért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztésében azt írja: a hajléktalanellátáshoz kapcsolódó célok megvalósításához nélkülözhetetlen a fővárosi ellátórendszer más területeinek - köztük az egészségügy és a gyermekvédelem - aktív részvétele.

A hajléktalanok egészségügyi ellátásával kapcsolatban példaként említi, hogy legalább két 50 fős pavilont kell kialakítani - egyet Budán, egyet Pesten - a fővárosi egészségügyi ellátórendszer jelenlegi bázisán, ahol "kórházképessé teszik" az utcáról bekerült hajléktalanokat; ezek idén november 1-jétől már működnének.

A városvezető szerint meg kell vizsgálni, elegendő-e a jelenlegi detoxikáló-kapacitás, hogyan biztosítható megnyugtató módon egy fertőtlenítő állomás működtetése, illetve kezdeményezni kell, hogy mind a területi pszichiátriai gondozók, mind a pszichiátriai osztályok kapacitása érzékelhetően növekedjen a következő években. Az indítvány szerint meg kell vizsgálni, hogy a főváros közszolgáltató cégeinél milyen lehetőségek vannak a hajléktalanok alkalmazására.

A Fővárosi Közgyűlés április 27-ei ülésén döntött arról, hogy ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetheti Budapest azokat, akik a közterületet "életvitelszerű lakhatás céljára" használják. Egy június közepén kelt fideszes törvénymódosító javaslat pedig elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat, akik ismételten megszegik azokat a szabályokat, amelyek tiltják az életvitelszerű közterületen lakást, illetve az életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságok közterületen tárolását. Az erre vonatkozó törvénymódosítás tervezetét tizenkét fideszes országgyűlési képviselő terjesztette be, mindannyian budapesti kerületek polgármesterei. Szabó Máté ombudsman szerint az intézkedés sérti a hajlék nélküliek emberi méltóságát és letérést jelent az európai útról.