Ötödével nagyobb lehet az idei búzatermés a tavalyinál

Vágólapra másolva!
A gabonatermesztők szövetsége szerint az idén jó minőségű lesz a búzatermés és nem kell a gazdáknak fuzáriumfertőzéstől tartaniuk.
Vágólapra másolva!

Jelenleg úgy tűnik a betakarított búza mennyisége 4 millió tonna vagy afelett lehet az aratás végén Magyarországon - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke kedden. Ez 10-20 százalékkal meghaladja az eredeti várakozásokat és nagyobb lenne a tavaly 3,76 millió tonnás összetermésnél, de elmarad az előző öt év 4,7 millió tonnás átlagtermésétől.

Az elnök szerint az eddigi kedvező időjárásnak köszönhetően a búza minősége általában jó, az idén nem kell például a gazdálkodóknak fuzáriumfertőzéstől tartaniuk. Vancsura hozzátette: a gabona minőségét azonban az is befolyásolhatja, hogy adott területen milyen technológiát,és tápanyag-visszapótlást alkalmazott a gazdálkodó, valamint milyenek voltak a csapadékviszonyok. "Így termés hektáronként 4-7 tonna között mozog, a korábban prognosztizált 3-6 tonna helyett" - tette hozzá. Vancsura elmondta azt is, hogy keddig az országban mintegy 160-200 ezer hektáron végeztek a búza betakarításával, a búza aratásának befejezése augusztus elseje körül várható.