Budapesten is bemutatják a magyar óriáshagymát

Vágólapra másolva!
Összejött az az összeg, ami a reOnion nevű 6 méteres magyar óriásfokhagyma amerikai utazásához szükséges. A fiatal alkotók által létrehozott installáció júliusban utazik a Nevada sivatagba, a Burning Man fesztiválra, de előtte szombat estétől egy gerezdje Budapesten is megtekinthető.
Vágólapra másolva!

Sikerül kijuttatni és felállítani a magyar óriásfokhagymát a Nevada sivatagban, a Burning Man fesztiválon, miután összejött a szállításhoz és az alkotócsapat ellátásához szükséges pénz. Egy héttel a hagyma elszállítása előtt, július 16-án, szombaton este nyolc órától egy napig Budapesten is meg lehet tekinteni a hatméteres installáció egy darabját, egy fokhagyma gerezdet. Az installáció részletét az Anker Közben állítják föl, a művet az alkotók mutatják be az érdeklődőknek.

Forrás: Daniel Feles

Mint a reOnion projekt alkotói közleményükben írják, tavasszal értesült a fiatal képző- és iparművészekből álló csapat, hogy első ízben kapnak lehetőséget magyarként arra, hogy az Egyesült Államok egyik legkülönlegesebb fesztiválján képviseljék hazánkat speciális installációjukkal. Ádám Zsolt, Debreczeni Péter, Feles Dani, Laczkó Juli és Sztojánovits Andrea terve 319 jelentkező közül jutott be az idei 44 projekt közé, amelyek megvalósulhatnak a huszonötödik alkalommal megrendezett Burning Man fesztiválon.

Tavassszal azonban még anyagi akadályok tették bizonytalanná az utazást, de a Kitchen Budapest innovációs labor és néhány magánember támogatásának köszönhetően biztossá vált, hogy júliusban indulhatnak az alkotók a Burning Man Fesztiválra.

Forrás: Daniel Feles

A Black Rock City nevű ideiglenes városban minden évben közel ötvenezer fesztiválozó gyűlik össze egy hétre a Burning Man Fesztiválon, amelynek szervezői évente meghatározott művészeti tematika alapján várják azok jelentkezését, akik szívesen megmutatnák installációjukat a helyszínen. Idén az átmeneti rítusokat választották témaként, erre épül a reOnion projekt is, amely az emberi test működésére - rezgésekre, testhőmérsékletre, szívverésre - reagál hanghatásokkal és színekkel. Az alkotók célja, hogy a hat kabinból álló, fokhagyma alakú installációban egyszerre hat személy alkosson egy közös és megismételhetetlen dolgot, amelyet a bent ülők mind máshogyan érzékelnek, mégis közös élménnyé alakul át.

A magyar fokhagyma augusztus 29. és szeptember 5. között áll majd a Nevada sivatagban. Mint korábban az alkotók az [origo]-nak mondták, a fesztivál után a Black Rock City-nek hagyják hátra, ahelyett, hogy elégetnék. (További infók a hagymáról itt.)