Végigsöpört a lenyugvó nap Manhattan utcáin - kép

Manhattanhenge, naplemente
Vágólapra másolva!
Évente négy alkalommal Manhattan lakói érdekes jelenségnek lehetnek tanúi, amikor a felkelő és a lenyugvó nap fénye végigsöpör a város nyílegyenes utcáin.
Vágólapra másolva!

Az év négy napján Manhattan lakói szemet gyönyörködtető jelenségnek lehetnek tanúi, amikor a nap tökéletesen keresztülvilágít Manhattanen. Ilyenkor a nap lenyugvása előtti percekben vízszintes fényben úsznak az utcák. A tökéletes napnyugta épp a napokban, július 12-én volt megfigyelhető, az előző május 31-én.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary
Forrás: AFP/Timothy A. Clary

December 5-én és január 30-án szintén átszelik a várost a nap sugarai, ekkor azonban a felkelő napot csodálhatják meg a helybeliek ugyanazokban az utcákban. Ezen a négy napon a nap teljes korongja látható a felhőkarcolók által alkotott keretben, de egy nappal előtte szintén érdemes végignézni a napfelkeltét és -nyugtát, bár ekkor a nap csak félig mutatja meg magát a háztömbök között.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A jelenség neve Manhattanhenge, egy szójáték Manhattan és Stonehenge nevéből. Stonehenge kövei között a nyári és téli napfordulók idején süt át a nap úgy, mint New Yorkban. A Manhattanhenge a város szabályos úthálózatának köszönhető. Van néhány kiemelt hely, ahonnan érdemes végignézni a jelenséget, a legszebb látvány a 14., 23., 34., 42. és az 57. utcáról tárul a megfigyelő elé.