Nem jegyezték be Romániában a Tőkés Lászlóhoz kötődő Erdélyi Magyar Néppártot

Vágólapra másolva!
Politikai döntéseket sejtenek a kezdeményezők annak hátterében, hogy egy bukaresti bíróság első fokon elutasította az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési kérelmét.
Vágólapra másolva!

A Krónika és a Háromszék című napilapok tudósítása szerint a bukaresti törvényszék a július 14-én hozott és a hétvégén közzétett határozatában elutasította az új romániai magyar politikai alakulat, az Erdélyi Magyar Néppárt jogi bejegyzését. A törvényszék indoklása a következő hetekben lesz nyilvános.

Az új magyar pár bejegyzését a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezte. Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke a Krónikának elmondta, hogy a kedvezőtlen döntés ellenére "nem estek kétségbe", a következő időszakban is folytatják a szervezetépítést, ugyanakkor arra készülnek, hogy az indoklás ismeretében fellebbeznek a táblabíróságon.

Toró szerint az elutasítás mögött egyrészt a létrehozandó párt magyar elnevezése állhat, Camelia Dinita ügyész ugyanis korábban megjegyezte, hogy Romániában a román a hivatalos nyelv. Csakhogy kétnyelvű - román és magyar - pártnév bejegyzésére már volt precedens, mégpedig a Magyar Polgári Párt esetében - írja a Krónika.

Az új párt bejegyzését megóvó magánszemély és szervezet kifogásolta azt is, hogy az alakulat nevében szerepel az erdélyi meghatározás. A Román Demokrata Párt (PDR) képviselői például óvásukban leszögezték, hogy Erdély néven nem létezik közigazgatási egység az országban, és ez a meghatározás szerintük ellentmond annak az alkotmányos tézisnek, miszerint Románia egységes nemzetállam.

"Romániában nem könnyű bejegyezni egy pártot" - jegyezte meg Toró T. Tibor, aki szerint a mostani határozat hátterében politikai döntések húzódnak meg. Szerinte teljesen nyilvánvaló volt az ügyész politikai befolyásoltsága. Toró hozzátette, elégtétel számára, hogy a törvényszék nem emelt kifogást az alakulat alapszabályával, illetve a néhány hónap alatt összegyűjtött közel 30 ezer aláírással szemben, és elutasította a kézjegyek hitelességét firtató óvásokat is.