Bérgyilkosok alkalmazásáért ültették le az ausztrál alvilág keresztanyját

Vágólapra másolva!
Huszonhat év börtönt kapott Judy Moran, a BBC által az ausztrál alvilág keresztanyjaként emlegetett 66 éves nő. Moran a vád szerint felbérelt két férfit, hogy megöljék sógorát. A végső konfliktust egy beígért autóvásárlás elmaradása robbantotta ki a rokonok között.
Vágólapra másolva!

Moran a vád szerint 2009 júliusában fogadott bérgyilkosokat, hogy megöljék sógorát, amit azok meg is tettek egy melbourne-i kávézóban. Moran, akinek a jelentések szerint rossz az egészségi állapota, megrökönyödve fogadta a bíróság döntését, többször is hangosan azt kiáltotta, hogy ártatlan. A bíróság indoklása szerint Des "Tuppence" Moran előre megfontolt szándékkal elkövetett kivégzése "szörnyű és brutális" tett volt, Judy Moran pedig láthatóan nem mutatott megbánást. Moran korábban két férjét és két fiát is elvesztette az ausztrál alvilág háborújában.

A gyilkosságot végrehajtó Geoffrey Armourt ugyancsak huszonhat év börtönre ítélte az ausztrál bíróság, társát, a társtettes Michael Farrugiát, aki bűnösnek vallotta magát, még decemberben ítélték négyéves börtönre.

A Sydney Morning Herald összefoglalója szerint a Judy Moran és Des Moran közti konfliktus oka az volt, hogy Lewis Moran halála után Judy elvárta, hogy Des folyósítsa neki a volt férjétől megszokott anyagi támogatást. A kölcsönös ellenszenv ellenére Des Moran egy ideig küldte is a havi 4000 ausztrál dollárt, egy idő után azonban felhagyott ezzel, Judy nem tudott napirendre térni a dolog fölött, azt pedig végképp nem tudta megbocsátani, hogy Des - korábbi ígéretét megmásítva - nem vett neki autót, arra hivatkozva, hogy az erre szükséges pénzt két bikájának eladásából tervezte előteremteni, az állatok azonban közlekedési baleset áldozatává váltak. Judy, aki meg volt róla győződve, hogy Des rejtegeti Lewis Moran titkos vagyonát, ezután döntött a leszámolás mellett.

Forrás: AFP/Paul Crock
Judy Moran (balra, napszemüvegben) exférje temetésén 2004-ben