"Itt az idő, hogy félreálljon!" - üzente Magyarország Szíria elnökének

Vágólapra másolva!
Elvesztette legitimációját, ezért félre kell állnia Szíria elnökének - közölte kedden a magyar Külügyminisztérium, amely felszólította Bassár el-Aszad elnököt a "tömeges mészárlás" leállítására. A külügy szerint a szíriai elnök "kíméletlen önkényt" gyakorol, Magyarország viszont a brutalitással dacoló néppel rokonszenvez.
Vágólapra másolva!

Kemény hangú közleményben szólította fel Magyarország Szíria elnökét, hogy tartsa tiszteletben a szíriai tüntetők akaratát, és ne álljon a demokratikus változások útjába. A Külügyminisztérium által kedden kiadott nyilatkozat szerint Bassár el-Aszad elnök mára elvesztette legitimációját, az "általa alkalmazott kíméletlen önkény" pedig hiteltelenítette folyamatos reformígéreteit is.

A külügy szerint "Magyarország rokonszenvvel tekint a szíriai nép demokratikus fordulatot óhajtó, békés tömegdemonstrációira", amelyeket a rezsim brutalitással próbál letörni. "Szíria lakossága megérdemli, hogy a demokratikus változásokra irányuló óhaja teljesüljön" - írják, hozzátéve: "Aszad elnök ennek ma útjában áll, itt az idő, hogy félreálljon".

Magyarország felszólította a szíriai elnököt és rezsimjét, hogy "azonnal hagyjon fel a civil lakosság tömeges mészárlásával". A Külügyminisztérium azt szeretné, ha Szíriában utat engednének "a demokratikus átalakulást, szabad választásokat, az emberi jogok és alapvető szabadságok érvényesülését célzó törekvéseknek". Magyarország támogatja, hogy a szíriai nép szabadon dönthessen sorsáról, választhassa meg vezetőit - áll a közleményben.

Szíria az arab világ egyik utolsó országa volt, ahol a tunéziai és egyiptomi forradalom mintájára tüntetések kezdődtek. Az ország déli részén kirobbanó tüntetéseket kegyetlenül letörték a kormányerők, a lázongás azonban hetek alatt kiterjedt az ország több részére. A felkelők és a kormányerők közötti harcokban ezrek haltak meg, az ellenállás központjának számító Homsz városában a kormányerők is súlyos veszteségeket szenvedtek, a hadsereg azonban tankokkal törte le a felkelőket (a Szíriáról szóló cikkeinket itt olvashatja).

A magyar Külügyminisztérium kedden nem csak Szíriának küldött kemény hangú üzenetet, röviddel Aszad elnök felszólítása előtt a líbiai helyzetről is közleményt adtak ki. Ebben Magyarország kijelentette, hogy immár a líbiai felkelők átmeneti kormányát tekinti az ország legitim hatalmának, nem az eddigi, Moammer Kadhafi által vezetett rezsimet. Külpolitikai elemzők szerint a líbiai felkelők győzelme után a nemzetközi figyelem és nyomás egyértelműen Szíriára terelődik, ahol még nem dőlt el, hogy az elnyomó rezsim vérbe tudja-e fojtani a forrongásokat.