Bérgyilkosok rendeztek vérengzést egy mexikói kaszinóban

Vágólapra másolva!
Több mint félszáz ember halt meg abban a támadásban, amelyet feltehetően bérgyilkosok indítottak egy kaszinó ellen a mexikói Monterreyben. A kaszinók az utóbbi időben váltak a támadások célpontjává, mert több tulajdonos elutasította, hogy védelmi pénzeket fizessen a kábítószer-kereskedelemhez kötődő bűnszövetkezeteknek. Hasonló brutalitású erőszakra azonban még nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Feltehetően bérgyilkosok megtámadtak egy kaszinót az észak-mexikói Monterrey városban csütörtök éjjel. Az öldöklésben és az azt követő tűzvészben legfrissebb hírek szerint legalább 53 ember vesztette életét. Nuevo León szövetségi állam kormányzója, Rodrigo Medina egy helyi tévének nyilatkozva azt mondta, hogy az áldozatok száma tovább növekedhet.

Mexikó harmadik legnagyobb városában a Casino Royale nevű szórakozóhelyet rohanták le az álarcos támadók. Tüzet nyitottak az ott levőkre, akik aztán a mosdókba menekültek, hogy bezárkózzanak. A tettesek gyúlékony anyagot locsoltak szét, és lángra lobbantották a kétszintes kaszinót, így sokan bennégtek vagy füstmérgezésben haltak meg. A tűzoltóknak és a mentőknek egy régi kotrógéppel kellett ledönteniük a falakat, hogy kimenekítsék a túlélőket, illetve kihozzák a holttesteket.

Forrás: AFP
A tűzoltók csak az épület falának ledöntésével tudták menekíteni az embereket

Felipe Calderón államfő elítélte a támadást, és arra kérte Francisko Blake belügyminisztert, hogy személyesen irányítsa a nyomozást az ügyben.

Kevesebb mint 24 órával korábban támadás ért egy kaszinót a szomszédos Saltillo városban is. Ott gránátot dobtak az épületre. A helyi sajtó beszámolója szerint az utóbbi időben váltak támadások célpontjaivá kaszinók, mert több tulajdonos elutasította, hogy védelmi pénzeket fizessen a kábítószer-kereskedelemhez kötődő bűnszövetkezeteknek. Nuevo León szövetségi államban és fővárosában, Monterreyben a drogkartellek egyre erőszakosabb cselekedeteket hajtanak végre. Július egyik hetében rekordszámú áldozatot szedett az erőszak Monterreyben: 71 embert öltek meg drogcsempészekkel kapcsolatba hozható összetűzésekben.

A BBC brit közszolgálati médium mexikói tudósítója szerint az országban dúló erőszak mércéjével mérve sem fordult elő még hasonló támadás, mint a mostani. A kaszinót nappal rohamozták meg, a célpontok pedig ártatlan civilek voltak. Monterrey a rivális drogbandák közötti háború egyik központja, a térségben található az Egyesült Államokba irányuló drogkereskedés fontos útvonala.