Hivatali visszaéléssel gyanúsítják az osztrák kancellárt

Vágólapra másolva!
Werner Faymann a gyanú szerint még közlekedési miniszterként "jutalomként" osztogatta az osztrák állami vasúttársaság hirdetéseit az ausztriai újságokban.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot folytat az osztrák korrupcióellenes ügyészség Werner Faymann kancellár ellen azzal a gyanúval, hogy még miniszterként közbenjárt egy állami cégnél annak érdekében, hogy az bizonyos újságokban hirdessen - erősítette meg pénteken a bécsi ügyészség.

Először több hónappal ezelőtt merült fel a sajtóban Faymann neve az állami vasúttársaság (ÖBB) hirdetéseivel összefüggésben. Akkor egy osztrák lap egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva azt állította, hogy a szociáldemokrata politikus 2007-ben közlekedési miniszterként az ÖBB hirdetéseivel "jutalmazott meg" bizonyos újságokat.

Egy ellenzéki képviselő akkor feljelentést tett Faymann és volt kabinetfőnöke, a jelenleg államtitkár Josef Ostermayer ellen. A Kurier című lap pénteken másolatot közölt állítólagos hirdetési megrendelésekről. Az ügyészség megerősítette, hogy vizsgálódik a számlák ügyében.