Visszavonták az állampolgársági törvény módosítását célzó javaslatot Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Hivatalnokok hibájából helytelen és elfogadhatatlan megfogalmazások kerültek a javaslatba - ezzel indokolta a szlovák belügyminiszter, hogy miért vonták vissza alig egy nap után az állampolgársági törvény módosítását.
Vágólapra másolva!

Váratlanul visszavonta pénteken az állampolgársági törvény módosításáról szóló, egy nappal korábban nyilvánosságra hozott és tárcaközi egyeztetésre bocsátott javaslatát a szlovák belügyminisztérium.

Daniel Lipsic belügyminiszter szerint hivatalnokok hibájából helytelen és elfogadhatatlan megfogalmazások kerültek a törvénymódosító javaslatba. Egyebek között az, hogy tartós szlovákiai lakhely nélkül is lehetővé tennék a szlovák állampolgárság felvételét. "Elfogadhatatlan egy másik ország állampolgárságának elismerése anélkül, hogy az illetőnek bármiféle lakhelye lenne az érintett másik államban. A törvénymódosítási javaslat jelenlegi formájában sérti ezt az elvet, ezt én elutasítom" - jelentette ki Lipsic. Leszögezte: ő maga ezt az elvet mindig szem előtt tartotta, s így lépett fel a külföldön élő szlovákok kérelmeivel kapcsolatban is. Lipsic szerint a belügyminisztérium elutasította állampolgársági kérelmeiket, ha nem rendelkeztek szlovákiai lakhellyel.

A belügyi tárca által kidolgozott törvénymódosítási javaslat a Robert Fico-féle tavaly elfogadott módosítás által okozott problémák egy részét küszöbölte volna ki. Lehetővé tette volna például a szlovák állampolgárság felvételét azon személyeknek, akik 1949 és 1969 között születtek külföldön, egyik szülőjük pedig csehszlovák állampolgársággal rendelkezett. A tárca most azt állítja: alapvetően ezt a problémát szerették volna kiküszöbölni, s nem az volt a céljuk, hogy a szlovák állampolgárság elvesztésévél járó problémákat orvosolják.