Európában először humán embrionális őssejtekkel zajló klinikai próbák kezdődnek

Vágólapra másolva!
Hamarosan megkezdi első európai, humán embrionális őssejteket alkalmazó klinikai tesztjeit bizonyos típusú látásvesztés kezelésére egy amerikai biotechnológiai cég.
Vágólapra másolva!

A kísérleti terápiára a massachusettsi székhelyű Advanced Cell Technology elnevezésű vállalat kapott engedélyt. A cég bejelentése szerint a kipróbálásba 12 pácienst vonnak be, akik egy vakságot okozó öröklött szembetegséggel, az úgynevezett Stargardt-szindrómával élnek.

A Stargardt-szindrómában az ideghártya külső rétege pusztul el. A betegség első tünetei igen korán, hatéves kor körül jelentkeznek homályos látással és szürkületi vaksággal, a páciensek kamaszkorra elveszíthetik látásukat.

"Ez az első alkalom, hogy a világon bárhol másutt (az Egyesült Államokon kívül) engedélyeztek embrionális őssejtpróbát" - közölte Robert Lanza, a cég tudományos igazgatója, aki egyúttal a tudományterület egyik világszerte elismert kutatója.

Ugyanez a biotechnológiai vállalat 2010 novemberében kapta meg az engedélyt az Egyesült Államokban a Stargardt-szindróma kezelésére. Az engedély alapján a klinikai vizsgálatok I. fázisa kezdődhetett meg, amelyben összesen 12 felnőtt páciens vesz részt. A második ilyen jellegű klinikai tesztjükbe száraz időskori makuladegenerációban (AMD) szenvedő betegeket vontak be idén januárban.

A humán embrionális őssejtek klinikai kipróbálására a legelső engedélyt az Egyesült Államokban tavaly októberben szintén egy magánvállalat kapta meg. A Geron biotechnológiai cég orvosai ekkor kezdték meg a humán embrionális őssejtekkel való kezelés első klinikai tesztjeit egy gerincsérült páciensen, akinek a Geron humán embrionális őssejteket tartalmazó injekcióját adták be. A klinikai próba első szakaszában itt is az eljárás biztonságosságát kísérik figyelemmel, de természetesen azt is, hogy a páciens mennyire hatékonyan nyeri vissza érzékelését és mozgásképességét.

Az európai kipróbálás megkezdésére az engedélyt a brit egészségügyi hatóságok adták ki, a klinikai teszteket a londoni Moorfields szemkórház orvosai irányítják.