Hatalmas szökőár söpört végig a Nap felszínén - film

szökőár a nap felszínén, napfolt, robbanás
Vágólapra másolva!
Közel egymillió kilométert tett meg óránként az a hatalmas hullám, amely egy szökőárhoz hasonlóan terjedt csillagunkon. Egy napfoltnál bekövetkezet robbanás indította a jelenséget, amely néhány perc alatt megkerülte az egész Napot.
Vágólapra másolva!

Bolygónkon a világtengerben a szökőárak - avagy cunamik - olyan hirtelen energiafelszabadulás nyomán támadnak, mint a földrengések vagy ritkábban a nagy becsapódások. Hasonló jelenség a Napon is bekövetkezhet, noha ott nem folyékony, hanem gáz halmazállapotú a hullámot továbbító anyag. A csillagunk felszínét alkotó fotoszféra felett lévő kromoszféra nevű gázrétegben terjedő hullámok eddig leglátványosabb példáját örökítették meg az alábbi felvételsorozaton.

Forrás: NSO/AURA/NSF, USAF Research Laboratory

Egy gigantikus lökéshullám terjedése a Nap felszíne felett. Jól megfigyelhető a gyűrű alakban táguló lökéshullám, amelyet a kép bal oldalán lévő, világos napfoltban bekövetkezett robbanás keltett (NSO/AURA/NSF, USAF Research Laboratory).

Az Új Mexikóban lévő OSPAN nevű távcsővel a hidrogén alfa tartományában rögzítették a képeket, amelyeken a lökéshullám hatására összesűrűsödött anyag felforrósodott, és a sugárzása felerősödött. A hullám több mint egymillió kilométer/óra sebességgel haladt, és néhány perc alatt megkerülte a Napot.

A Moreton-hullámnak nevezett jelenséget már több alkalommal is megfigyelték csillagunkon. A folyamat a Nap felszíne feletti, kromoszféra nevű, 10 ezer kilométer vastag forró gázrétegben zajlik le, amelyben felfelé haladva az alján jellemző 4300 kelvinről közel 10 ezer kelvinre növekszik a hőmérséklet. A kromoszféra felett a még ritkább, de közel millió fokos korona található, amelyben szintén sikerült már korábban ehhez hasonló lökéshullámot megfigyelni.