Dörner György lett az Új Színház igazgatója

Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester Dörner György színművészt nevezte ki az Új Színház új igazgatójának a teátrumot eddig vezető Márta István helyett. A Madách Színház élén maradt Szirtes Tamás.  
Vágólapra másolva!

A főpolgármester július végén írt ki pályázatot a Madách Színház és az Új Színház vezetői posztjának betöltésére, miután eddigi vezetőik igazgatói megbízatása 2012. január 31-én lejár. Az Új Színház igazgatói posztjára ketten nyújtottak be pályázatot: az eddigi igazgató, Márta István rendező, illetve a Pécsi Nemzeti Színház vezetésére tavaly sikertelenül pályázó Dörner György színművész.

A Népszava értesülései szerint a szakmai bizottság többsége Márta újbóli kinevezését javasolta, és a két hivatalnok delegált - a Fővárosi Önkormányzatnak és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának küldöttje - voksolt Dörner Györgyre. A színész pályázatában Csurka István drámaírót, a MIÉP vezetőjét nevezte meg intendánsának. A szakmai bizottságban Ascher Tamás rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Bérczes László rendező, a Bárka Színház eddigi művészeti vezetője (az idei évtől a kaposvári Csiky Gergely Színház munkatársa), Herczeg Tamás művészeti menedzser, valamint Kováts Adél színésznő vett részt. A bizottság csupán javaslattételre jogosult, a döntést a pályázatot kiíró főpolgármester hozza meg.

Ascher Tamás, a szakmai bizottság vezetője a Népszavának azt nyilatkozta: "politikai alku, szándék" lehet Dörner György támogatása mögött, mivel ő úgy ítélte meg, a színész pályázata nem volt elég konkrét és átgondolt az Új Színházat tizenhárom éve vezető Márta Istváné mellett. (Márta István pályázata itt olvasható.) Ascher Tamás felidézte, a meghallgatásból egyértelmű volt a politikailag motivált, jelszavakban megnyilvánuló szándék Dörner részéről.

Márta az MTI-nek augusztusban adott nyilatkozatában leszögezte, az Új Színház anyagi háttere biztos, a fenntartói és a társasági adókedvezmény alapján igénybe vehető támogatással elegendő összeg áll rendelkezésre ahhoz, hogy a színház működni tudjon.

Tarlós István csütörtökön írta alá az igazgatói kinevezéseket - szerepelt a Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleményében.

Márta István tizenhárom éve vezeti az Új Színházat, emellett ő a Művészetek Völgye fesztivál alapító igazgatója és az idei évtől a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) művészeti vezetője is.

Dörner György a budapesti Katona József Színház alapító tagja volt, később szabadúszó színészként fordult meg több színházban, legtöbben szinkronszínészként ismerik: ő Bruce Willis, Eddie Murphy és Michael Douglas állandó magyar hangja. Többször részt vett a MIÉP, később a Jobbik választási gyűlésein. A Heti Válasznak tavaly azt nyilatkozta: "magamat nemzeti radikálisként határozom meg, vagyis minél gyorsabb változtatásokat szeretnék. Sokan természetesnek veszik, hogy ezért jobbikos vagyok, de tévednek. (...) A szívem mélyén (..) azt szeretném, ha a MIÉP élne és virulna."

Dörner György egy másik interjúban úgy fogalmazott: "A színház lényege (...) nem lehet az újítás, és nincs is rá semmi szükség", de leszögezte, szívesen látna a színházában darabot Csurka Istvántól és Gyurkovics Tibortól.

Dörner György 2012. február 1-én veszi át az Új Színház vezetését Márta Istvántól.

A Madách Színház élén marad Szirtes Tamás, aki 2004 óta vezeti a zenés színházat.