A chat a sláger az állásexpón

számítógép, email, internet, computer, laptop
Vágólapra másolva!
Két nap alatt negyvenezer látogatója volt a Monster állásportál virtuális állásexpójának. Nagy volt a forgalom az e-standokon, az álláskeresők rengeteg kérdést tettek fel chaten a résztvevő 33 munkaadónak. A jellemző kérdésekből és válaszokból szemezgettünk.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel startolt a Monster virtuális állásexpója, melyre az álláskeresők a számítógépükről csatlakozhatnak: az Allasexpo.hu oldalon benézhetnek a 3D-s grafikával kialakított e-standokhoz, elolvashatják az álláskínálatot, chaten kérdezhetnek a cég képviselőjétől és leadhatják önéletrajzukat. Az állásbörzéről bővebben itt olvashat, a kínálatról pedig itt.

A tematikus chat során egy cég képviselőjével lehet előzetesen megadott témában csevegni. A kérdéseket és a válaszokat minden belépő láthatja, és az elejétől kezdve visszaolvasható, mi hangzott el.

Kedden délelőtt a Deloitte tanácsadócég a munkaerő-felvétel menetéről feltett kérdésekre válaszolt. Kiderült, hogy a vállalat angol, numerikus és logikai-szövegértési feladatokkal szűri a jelentkezőket. "Több cégnél töltöttem már ki hasonló teszteket. Úgy tapasztaltam, kevés rájuk az idő" - fogalmazta meg kétségeit az egyik kérdező. A válaszadó elismerte, a teszt kitöltése feszes munkatempót követel a pályázótól, de jelezte, a többség azért időben birkózik meg a feladattal.

"Az expóra húsz gyakornoki álláshellyel érkeztünk, és közel hetven pályakezdőt keresünk" - mondta Merényi Marianna hr-koordinátor. A gyakornokokat jövő januártól, a pályakezdőket jövő szeptembertől foglalkoztatják majd - feltéve, hogy sikeresen szerepelnek a felvételi teszteken és a további interjúkörökön.

Sokan tolongtak a Tesco standjánál

A Tescóhoz a péktől a vezetői szintekig érkeztek az álláskeresői kérdések, de a jelek szerint a szellemi munkakörök és az irodai munkák a legkelendőbbek. Sokan dolgoztak korábban a cégnél, és most visszatérnének. "Német és angol nyelvtudással, marketing mesterdiplomával érdeklődnék, van-e önöknél a számomra megfelelő álláslehetőség" - kérdez rá valaki, és úgy tűnik, szerencséje van, akad olyan álláslehetőség, amelyre jó eséllyel pályázhat.

Az áruházlánc standjánál összegyűlők az ország legkülönfélébb régióiból érkeztek - ez az expó fő előnye, hiszen nem kötődik földrajzi helyhez a részvétel. Kérdezett szekszárdi, székesfehérvári, tiszaújvárosi, ózdi álláskereső is a nyitott pozíciókról. Nem lesz egyszerű dolguk, a vállalat szinte valamennyi állására többszörös a túljelentkezés.

Üzleti szolgáltató központ: angol és még egy nyelv kell

Népszerűek a virtuális expó álláskeresői között az üzleti szolgáltató központok (angolul shared service center vagy business support center). Ide elegendő két nyelv (ebből az egyik az angol) magas szintű ismerete. "Kell hozzá diploma?" - teszi fel a kérdést az egyik chatelő. "Lehet jelentkezni középfokú végzettséggel is, ha megvan a nyelvtudás" - érkezik a válasz.

A BP Europeannél az egyik asszisztensi pozíció a sláger, és sokan szeretnének részmunkaidős állást is. Az álláskeresők többsége kimondottan céltudatos. "Tudok felsőfokon angolul, emellett erős olasz középfokú nyelvtudásom, másfél év közigazgatási tapasztalatom és hr-es végzettségem van. Van esélyem önöknél?" - puhatolózik egy érdeklődő. "Van, feltétlenül jelentkezzen hozzánk" - jön a válasz, és az illetőt tovább is irányítják a cég weboldalára.

Légiirányítók is válaszoltak

A Hungarocontrol standján a Liszt Ferenc repülőtérre keresnek légiirányítókat. A cég nem hr-eseket, hanem valódi légiirányítókat szervezett a chatre, így közvetlenül tőlük lehet érdeklődni a munka nehézségéről, szépségéről és az elvárásokról. A válaszokból kiderül, hogy a formai követelmények könnyen teljesíthetők: betöltött 20. életév, érettségi bizonyítvány. Az igazi szűrő a FEAST nevet viselő teszt, mely a munkához szükséges képességeket vizsgálja (például stressz-, monotóniatűrés, határozottság).

A légiirányítók beszéltek a nehéz helyzetekről, arról, mennyire megterhelő a munkájuk (nem lehet hibázni), és mennyire nagy élmény, amikor egy gépet lehoznak. A hivatalos állami statisztika szerint az egyik legjobban fizető szakma a légiirányítóké, a bruttó átlagjövedelem 994 ezer forint.

Az expó péntek estig tart. Körülnézni, önéletrajzot leadni addig éjjel-nappal lehet, csak a kérdezés ideje korlátozott: a hr-esek többnyire munkaidőben vannak az e-standoknál.