Az eva eltörlése 50 milliárd forint pluszbevételt hoz az államnak

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás, eva kalkulátor
Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő szerint a kormány az adóegyszerűsítést pártolja, megszüntetné az evát, ez viszont nem jelent adóemelést.
Vágólapra másolva!

Nem lát huzakodást az eva megszüntetésének kérdésében Giró-Szász András annak ellenére, hogy a kormány eltörölné az adót, de kormánypárti képviselők a kérdés alapos átgondolását hangoztatták a napokban.

A Fidesz frakciója hétfői ülésén fogja kialakítani álláspontját a kérdésben, közölte a párt sajtóosztálya.

A sport számára nagyon fontos lenne, hogy az ekho adózási formákat ne szüntessék meg, ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) küzdeni fog ezek megtartásáért - mondta Fűzy Ákos, a NEFMI sportszakmai főosztályvezető-helyettese pénteken. Fűzy a Digi Tv Reggeli start című műsorában elmondta, el kell érni a sport területén, hogy a kettős szerződések teljesen megszűnjenek, ezért is van nagy szükség az ekho-ra. A korábbi válogatott, magyar bajnok labdarúgó a futballt külön is említette, mint olyan sportágat, melyben nagyon komoly problémákat okozna az adózási formák eltörlése.

"Ez egy egyéni képviselői indítvány, a kormány ezekről kifejti az álláspontját" - utalt Koszorús László fideszes képviselő a múlt héten, az adócsomaghoz beterjesztett javaslatára, amely eltörölné az evát. "A kormány véleménye érdemben nem befolyásolja a törvényhozó hatalmat, a magyar Országgyűlést" - mondta a kormányszóvivő a Duna Tv Közbeszéd című műsorában.

Giró-Szász ezzel a kormány azon kommunikációját ismételte, mely szerint a kabinet jövőre eltörölné az adónemet, de a döntést a parlament hozza meg.

50 milliárd plusz, de ez nem adóemelés

"2010 ősze óta a kormány véleménye következetes ezzel kapcsolatban: a kormány az adóegyszerűsítést pártolja" - vélekedett Giró-Szász András, aki ezzel megismételte Matolcsy György tegnapi szavait. A nemzetgazdasági miniszter csütörtökön úgy fogalmazott, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó bár egyszerű, de létjogosultságát vesztette azzal, hogy egykulcsos lesz a személyi jövedelemadózás. "A jövedelemadó logikája szerint nem teszi szükségessé és lehetővé sem az ilyen adók megtartását" - tette hozzá a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy készült-e az eva januári megszüntetésére hatástanulmány, a kormányszóvivő úgy válaszolt, hogy kormány egyéni módosító indítványokról kialakított véleménye a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésén alapszik, és e mögött vannak hatástanulmányok. A Nemzetgazdasági Minisztérium elképzelései szerint ha az eva megszűnik, az legalább 50 milliárd forint pluszbevételt jelent az államháztartásnak - emelte ki Giró-Szász András.

Ennek ellenére a kormányszóvivő azt állította, hogy az eva eltörlésével nem emel adót a kormány. "Amikor ugyanis az evát bevezették, a cégeket terhelő adó, mind pedig az osztalékadó jóval magasabb volt. A kormány pedig tavaly 10 százalékra csökkentette a társasági adót egy értékhatár alatt" - emlékeztetett.

Korábbi cikkünkben egy adószakértő azt nyilatkozta, hogy szerinte az eva eltörlésével a vállalkozások ugyanúgy fizetnék tovább a rájuk érvényes adókat, mint ahogyan eddig tették az evával, nem fognak csődbe menni. Ugyanakkor két másik adószakértő azon a véleményen volt, hogy az evázók közül sokan a szürkegazdaságba menekülnek majd, bevételük egy részét elköltségelik, és visszatérhet az átláthatatlan számlavásárlási időszak.