Nem terjeszkedik tovább az UniCredit Magyarországon

Vágólapra másolva!
Nem nyitja meg az UniCredit azokat a magyarországi bankfiókokat, amelyeket korábban bejelentett - mondta a bank a Napi Gazdaság Online-nak. Az UniCredit, amelynek anyabankja hétfőn dönt takarékossági programjáról, hozzátette: az "egyes tevékenységek visszafogása" nem jelenti azt, hogy bármely országból is kivonulna a pénzintézet.
Vágólapra másolva!

A huszonkét országban, köztük Magyarországon is jelen levő UniCredit a jövőben hazai piacai, azaz Olaszország, illetve Németország mellett Lengyelországra, Oroszországra és Törökországra kíván koncentrálni - idézi a Financial Timest a Napi Gazdaság. A Financial Times a terveket ismerő forrásból megtudta, hogy emiatt a takarékossági program részeként az UniCredit valószínűleg visszavonul egyes kelet-európai tevékenységeiből.

A Napi Gazdaság Online-nak a bank azt mondta, hogy ez Magyarországon csak a korábban bejelentett fiókterjeszkedés leállítását jelenti. A bank hozzátette: az "egyes tevékenységek visszafogása" nem jelenti azt, hogy bármely országból is kivonulnának, és a pénzintézet magyarországi működése "profitábilis". A bank egyik térségi igazgatója korábban beszélt már arról egy osztrák lapnak, hogy az UniCredit a végtörlesztésről szóló törvény miatt nem csökkenti magyarországi jelenlétét, de azt fontolgatja, hogy lemond a további terjeszkedésről (erről bővebben itt olvashat).

Az UniCredit igazgatósága hétfői ülésén dönthet a tervezett 5-7 milliárd eurós tőkeemelésről. Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) októberi közlése szerint az UniCreditnél 7,3 milliárd eurónyi tőkét kell bevonni ahhoz, hogy jövő júniusra megvalósítsák a szigorúbb, kilencszázalékos tőkemegfelelési követelményeket.

Az olasz jegybank a múlt héten engedélyezte, hogy a bank ebből a célból figyelembe vehesse egyik eszköze 80 százalékát, ami 2,4 milliárd eurót jelent. Az UniCredit stratégiai bizottsága vasárnap már 7,5 milliárd eurós, legkorábban januárban végrehajtandó tőkeemelésről tárgyalt - számolt be az olasz AGI hírügynökség.

Az UniCredit várhatóan azt is bejelenti a Financial Times szerint, hogy felszámolja londoni részvényforgalmazási és kereskedési üzletágát. A mérlegfőösszeg szerint a legnagyobb olasz bank korábban megpróbálta értékesíteni vagy partner bevonásával vegyesvállalattá átalakítani egyes londoni érdekeltségét, de nem járt sikerrel, így nagyjából 150 munkahelyet meg kell szüntetnie.