Vágólapra másolva!
Elhagyja az Anzsi Mahacskalát Dzsudzsák Balázs, és a Dinamo Moszkvába igazol - írja az Mlsz.hu. A magyar válogatott szélsője téli szabadsága után visszarepült Oroszországba, de már nem utazott el az Anzsi edzőtáborába. Új klubja állítólag 19 millió euróért vásárolja meg Dzsudzsák játékjogát, ez jóval magasabb összeg, mint amennyit az Anzsi fizetett érte.

"A Dinamo Moszkva már korábban kiszemelte magának Balázst, miután a csapatnál jelenleg hiány van ballábas szélsőből" - mondta az Mlsz.hu-nak Vörösbaranyi József, a játékos menedzsere. "A moszkvai klubnak a bajnokságban és a nemzetközi porondon is komoly céljai vannak, ezért kerestek egy elismert, nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékost erre a posztra. A klub tulajdonosa nemrégiben felkereste az Anzsi vezetőit, és a napokban sikerült megegyezniük egymással az átigazolásról. Balázs hétfőn utazott vissza Moszkvába, megkezdte a tárgyalásokat a szerződéséről, amelyet várhatóan már ma este aláír."

Dzsudzsák Balázs 2011 nyarán szerződött a PSV Eindhovenből az orosz Anzsi Mahacskalához, ahol ősszel olyan klasszis futballistákkal szerepelhetett együtt, mint Roberto Carlos vagy Samuel Eto'o. Dzsudzsák a kulcscsonttörése miatt nem tudta végigjátszani az őszi szezont.

Orosz források szerint Dzsudzsákért 19 millió eurót fizet a Dinamo, ennyi ugyanis a játékos szerződésében meghatározott kivásárlási ára. Ebből 15 milliót azonnal átutal az Anzsinak, maradék tartozását pedig később egyenlíti ki a Dinamo. Dzsudzsák Balázs ezzel egy rekordot állít fel, ekkora összeget ugyanis korábban még soha nem fizettek magyar játékosért. Az Anzsi Mahacskala állítólag 14 millió euró körüli összeget fizetett Dzsudzsákért a nyáron.

A csapat akkori edzője, Gadzsi Gadzsijev úgy nyilatkozott, Dzsudzsák megszerzése az első komolyabb lépés, hogy a csapat a Bajnokok Ligája állandó résztvevőjévé váljon. Nem sokkal később azonban a klub a Dzsudzsákkal azonos poszton szereplő, orosz válogatott Jurij Zsirkovot is leigazolta a Chelsea-től, orosz lapok szerint ezért is mond le most Dzsudzsákról a Mahacskala, az új edző ugyanis elsősorban Zsirkovra számít.

Forrás: MTI/EPA/Jerry Lampen

Dzsudzsák korábban többször is elmondta, nagyon rosszulesett neki, hogy sokan azzal vádolták, csak a pénz miatt igazol a dagesztáni klubhoz. "Nagyon komoly motivációval vágok neki ennek a túrának" - nyilatkozta júniusban. "A hollandnál mindenképpen jobb bajnokságba igazolok, még ha technikailag nem is, fizikálisan mindenképpen. Egy olyan klubot semmiképpen sem neveznék süllyesztőnek, amelynek a vezetői olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, hogy a Bajnokok Ligája döntőjét majdnem a Barcelona elnöke mellett ülve nézhettem végig a Wembley-stadionban."

"Nagy játékossá akarok válni, és erre az Anzsi módot kínál" - fejtegette a klub honlapján. "Akkor érkezem a csapathoz, amikor az a futballban jelentős lépésre készül. Az Anzsi előtt nagy jövő áll, és én részese akarok lenni ennek."

Az Anzsi azóta átesett egy edzőváltáson, a csapatot ideiglenesen Roberto Carlos irányította. Mivel a vezetésnek eredeti szándékai ellenére nem sikerült sztáredzőt szerződtetnie, hosszas keresgélés után decemberben végül Jurij Krasznozsan ült le a kispadra, akinek az eddigi legjobb eredménye egy hatodik hely az orosz bajnokságban.

A Dinamo Moszkva jelenleg a harmadik az orosz bajnokságban, a második CSZKA mögött egy pont a hátránya, az éllovas Zenit hét ponttal előzi meg. Dzsudzsák Balázs olyan ismert játékosokkal szerepel majd egy csapatban, mint a német Kevin Kuranyi, az ukrán Andrij Voronyin vagy a bosnyák Zvjezdan Misimovic. A csapat vezetőedzője a klub egykori játékosa, az 50 éves Szergej Szilkin. A Dinamónak jelenleg nincs saját stadionja, a most épülő VTB Arena 2016-os átadásáig a csapat a Khimki Arenában játssza hazai meccseit, csakúgy mint a nagy rivális CSZKA Moszkva.

A Dinamo a Szovjetunió egyik legsikeresebb klubja volt, 1887-ben alapították, a csapat megnyerte az első két szovjet bajnokságot 1936-ban és 1937-ben, összesen tizenegyszer ünnepelhetett bajnoki címet, hatszor a szovjet kupagyőzelmet. Utolsó bajnoki aranyát azonban 36 évvel ezelőtt szerezte, orosz bajnok még sosem volt, és Orosz Kupát is csak egyszer, 1995-ben nyert. Az utóbbi 15 évben mindössze egyszer volt dobogós az orosz bajnokságban (2008-ban a harmadik helyen végzett). A klub legnagyobb nemzetközi sikerének az 1972-es KEK-ezüstérem számít.