Néhány hét múlva tesztelhető a Windows 8

CES, Consumer Electronics Show, Las Vegas, Steve Ballmer, Microsoft, Windows
Vágólapra másolva!
Lagymatag nyitóelőadással búcsúzott a világ legnagyobb kütyükiállítástól a Microsoft. A CES megnyitóján csupán két érdekes bejelentést hallottunk: február elejétől PC-vel is működni fog a mozgásérzékelős Kinect kamera, februárban végén pedig érkezik a Windows 8 béta verziója, amelyet bárki ingyen letölthet majd a cég honlapjáról.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év trendjeinek és történéseinek öszefoglalójáról szólt a Microsoft utolsó megnyitóelőadása a Las Vegas-i CES kiállításon (Consumer Electronics Show). A cég elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer nem is egyedül tartotta meg az előadást, hanem Ryan Seacrest amerikai showmannel beszélgetve, és a cég termékeiért felelős vezetőket felkonferálva tekintették át a Microsoft épp futó projektjeit, mintha csak a kütyüexpóra csak olyan emberek járnának, akik egyébként sosem olvasnak híreket.

A régi és az új határa lesz a Windows 8

A sajtóesemény csúcspontja a cég készülő új operációs rendszere, a Windows 8 bemutatója volt. Még az estét végigülő Steve Ballmer is fellelkesedett, miközben elmondta, hogy a PC lényege az átalakulás, és hogy ennek szellemében a cég következő operációs rendszere az asztali gépek és a tabletek jellemzőinek előnyeit fogja egyesíteni.

A Windows okostelefonok felületével rendelkező, újszerű rendszert azonban már nem a Microsoft vezére, hanem Tami Reller, marketingvezető mutatta be. Reid szerint a Windows 8 legnagyobb erénye, hogy teljesen átalakítja, amit a számítógépről gondoltunk. A felülete teljesen testreszabható, nem csak a háttérképet és az asztalon tartott ikonok halmát lehet átrendezni.

Forrás: AFP
Ballmer és Seacrest örülnek a Windows 8-nak

Februárban érkezik a Windows 8 béta verziója

A Windows 8 ráadásul maga a kettősség: hagyományos, x86-os processzorral szerelt gépen is fut, de ez lesz az első olyan operációs rendszere a cégnek, amely az eltérő működésű elvű ARM lapkákon is fut, amelyeket a tabletekben és okostelefonokban alkalmaznak. A Windows 8-ba már egy táblagépes használatra optimalizált grafikus felületet is beépítenek, de a bemutatóból kiderült, hogy elő lehet bányászni belőle a megszokott, régi kezelőfelületet is. A régi és új megoldások kombinálva is használhatóak lesznek az új szoftverben, ami igény szerint egyszerre kezelhető érintéssel és egérrel is. A felhasználóknak talán azt lesz a legnehezebb megszokniuk, hogy a jövőben minden Metro stílusú - így hívják a Windows Phone 7 és a Windows 8 felületét - alkalmazás teljes képernyős nézetben fut majd.

Az Internet Explorer évek óta a böngészőversenyek utolsó helyezettje, ám a CES-en bemutatott Windows 8-ba épített verzió valóban gyorsnak és gördülékenynek tűnt. A böngésző teljesítményéről február végén a vállalkozó kedvű felhasználók is meggyőződhetnek, amikor a cég újabb próbaverziót jelentet meg a következő Windows 8-ból. Ez várhatóan már egy kiadás előtti tesztre való béta verzió lesz, amit a Microsoft szokásainak megfelelően egy éven belül követ a végleges kiadás. (A Windows 8 első, fejlesztőknek szánt próbaverziójáról szóló írásunkat erre találja.)

Ballmer végigturnézta Las Vegast

Steve Ballmer microsoftos nyitóbeszéde nem csupán a cégvezető egyetlen fellépése volt a CES első napján. Korábban megjelent a Nokia pavilonnyitóján is a cég Microsofttól átigazolt vezérigazgatójának, Stephen Elopnak a társaságában, valamint az AT&T mobilcégnél is színpadra hívták az első 4G-s Windows-okostelefon bemutatása alkalmából. A Microsoft saját eseményén ennek megfelelően kevés szó esett a Windows Phone 7-es készülékekről.

Forrás: AFP
Szupermobillá teszi az új Nokiákat a mobil Windows a Microsoft szerint

A cég a Nokiával együttműködve két új készüléket tervez piacra dobni. Az egyik a kispénzűek okostelefonjának szánt Lumia 710, amelyet Amerikában már ötven dollárért megvehetnek az előfizetéses ügyfelek. A szupergyors processzorral és AMOLED kijelzővel szerelt Lumia 900-as viszont a Nokia-Microsoft páros csúcskészülékének ígérkezik. A két készüléket először Észak-Amerikában tervezi piacra dobni a cég, ahol 2012-ben megpróbálják megtörni az Apple és az Android uralmát.

A jövő már itt van, de itthon még nem kapható

A nappali meghódításáért folyó harcban a Microsoft is megtette a saját lépését. Az Xboxot az évek során átalakították egyszerű játékkonzolból médiaközponttá. Az internetkapcsolattal rendelkező konzol képes filmeket keresni különböző online videotékákban, hangvezérléssel lehet rajta játékokat és alkalmazásokat indítani. Még a hosszabb mondatokat is érti, így egy paranccsal meg lehet kerestetni és elindítani vele az esti filmet.

A rendszer egyetlen szépséghibája, hogy a tartalomszolgáltatók többnyire csak az Egyesült Államokban érhetők el. A magyar Xbox tulajdonosok annak tudatában ülhetnek konzoljuk elé, hogy az tökéletesen alkalmas lenne filmek kikölcsönzésére, ám nincs olyan cég, amely tartalmat szolgáltatna nekik. A problémát mi sem jelzi jobban, hogy a tévés szolgáltatások bemutatója alatt az élő videós közvetítést leállították, hogy a képernyőn látható szellemi termékeket ne lássák az amerikán kívüli internetezők.

Forrás: AFP

A Kinecttől nem csak a szórakozás megváltozását várja a cég. Február elesején jelenik meg a mozgásérzékelő szenzor windowsos illesdztőprogramja és a Microsoft partnerei által készített kinectes alkalmazások, így a kütyüt nem csak játékokra, hanem például a tévé távirányítója helyett is használni lehet majd. Steve Ballmer szerint az oktatás és az egészségügy is megváltozhat a hang és mozdulatvezérlős interfésztől.

Elbúcsúzott a Microsoft a CES-től

A Microsoft karácsony előtt jelentette be, hogy 2013-tól sem pavilonnal, sem nyitóelőadással nem kíván jelen lenni a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai szakvásáron. A cég évtizedekig a szerencsejáték fővárosában jelentette be fontosabb PC-s újdonságait: itt debütált például a Windows 7 első, felhasználók által is feltelepíthető béta verziója is. A kivonulást azzal indokolta a Frank Shaw, a Microsoft vállalati kommunikációért felelős alelnöke, hogy a cég szoftverkiadási ütemterve nem esik egybe a CES január eleji időpontjával.

Mivel februárra csak sikerült két szoftver megjelenést is időzítenie a cégnek, gyaníthatjuk, hogy nem a rossz időpont a valódi ok. Sokkal inkább az, hogy a Microsoft az Apple által kitaposott utat fogja követni, saját bolthálózata mellé nagyszabású sajóeseményeket is fog szervezni, ahol nem kell tucatnyi más gyártóval osztozkodni a rivaldafényben.