Még a hétre magyar-IMF szándéknyilatkozatot jósol a Wall Street Journal

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdasági lap szerint rendkívül kompromisszumkésszé tette a magyar kormányt a piacok felől érkező egyre nagyobb nyomás és a forint gyengesége. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írják: még a héten aláírhatják a felek a szándéknyilatkozatot, amely körvonalazza a hitelprogram Magyarország által vállalt feltételeit.
Vágólapra másolva!

Az ügyhöz közel álló források szerint a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) még a héten megállapodhat a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítség bizonyos feltételeiről - írja a Wall Street Journal online kiadása. A lap megfogalmazása szerint Orbán Viktor miniszterelnök küldötte, Fellegi Tamás jelenleg az IMF legfőbb vezetőivel tárgyal annak érdekében, hogy ne Magyarország legyen Európa következő Görögországa.

A nemzetközi piacok Magyarországra nehezedő erős nyomása, a forint gyengesége és az, hogy mindhárom hitelminősítő intézetnél befektetésre nem ajánlott kategóriába került a magyar államadósság, a magyar kormányt rendkívüli kompromisszumkésszé tette - írja a lap. A Wall Street Journal idéz egy meg nem nevezett volt kormányhivatalnokot, aki szerint a Washingtonban zajló IMF-tárgyalásoknak legalább annyi eredménye biztosan lesz, hogy felvázolja a megállapodás előfeltételeit.

"Nagyon-nagyon meglepő lenne, ha nem jönne létre a két fél között egy szándéknyilatkozat" - idézi a lap Moises Naím vezető közgazdászt. A szándéknyilatkozat az IMF-hitel hivatalos előfutárának tekinthető, és felvázolja azokat a feltételeket, amelyeket az adott kormány hajlandó teljesíteni a kölcsönért cserébe. "Mindenki fájdalmasan tudatában van annak, hogy igazi bukás lenne, ha nem jönne létre a nyilatkozat, így annak mindenképpen meg kell születnie" - fogalmazott Naím.

Fellegi Tamás a hét elején azért utazott hivatalosan Washingtonba, hogy az IMF elnökével, Christine Lagarde-dal előkészítse a hivatalos tárgyalást. A szervezet január 18-án tárgyalja az addigi megbeszélésekről készült jelentést. A Dow Jones hírügynökség úgy tudja: Fellegi legmagasabb szintű tárgyalópartnere eddig David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) második számú vezetője volt.

Az IMF-tárgyalásokról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.