Mitt Romney megnyerte a második elnökválasztási csatát is

USA, Iowa, Mitt Romney
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően Mitt Romney nyerte az amerikai elnökválasztási küzdelem második, New Hampshire-i fordulóját is, és ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ő legyen Barack Obama jelenlegi elnök republikánus kihívója a novemberi szavazáson. Romney győzelmi beszédében sem republikánus riválisaival, hanem Obamával foglalkozott, aki szerinte szocialista országgá akarja alakítani az Egyesült Államokat.
Vágólapra másolva!

Mitt Romney nyerte a New Hampshire-i előválasztást, a második fordulóját annak a küzdelemnek, amelynek során eldől, hogy a republikánus párt kit indít a novemberi elnökválasztáson Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben. Ezt a CNN amerikai tévécsatorna és több más amerikai hírügynökség és lap közölte a beérkezett eredmények és exit poll kutatások alapján rögtön az után, hogy magyar idő szerint hajnali két órakor bezártak az utolsó szavazókörök is New Hampshire államban.

Romney győzelmét jósolta a legtöbb felmérés, így az eredmény nem hozott meglepetést. Több kutatás előzetesen közel 20 százalékos fölényt mutatott az egykori massachusettsi kormányzó számára, a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása alapján a voksok 39,4 százalékát kapta. A második helyen Ron Paul texasi képviselő állt 22,8 százalékkal, a harmadikon pedig Jon Huntsman volt utahi kormányzó 16,8 százalékkal - írja a New York Times. Newt Gingrich 9,4 százalékot, Rick Santorum 9,3 százalékot kapott.

Forrás: AFP
Mitt Romney a szavazás napján New Hampshire-ben

Romney történelmet írt ezzel a győzelemmel, ő ugyanis az első republikánus politikus az előválasztások történetében, aki a két első fordulóban - Iowa és New Hampshire államban - egyaránt győzni tudott. Igaz, az iowai kaukuszon (ez egy speciális választói forma, amelyben a választók nemcsak leadják a szavazatukat, hanem gyűléseket is tartanak) csak nagyon szoros versenyben, mindössze 8 szavazatnyi különbséggel tudott nyerni. A második helyen Rick Santorum, a mezőny talán legkonzervatívabb tagja végzett. Ő most várhatóan az utolsó helyek valamelyikét szerzi csak meg az Iowához képest jóval liberálisabb New Hampshire-ben.

A "szocialista" elnököt támadta

Az előválasztási versenyben dől el, hogy a republikánus párt kit indít Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben a novemberben esedékes elnökválasztáson. Iowa és New Hampshire csak az első két forduló volt, előválasztásokat tartanak mind az ötven államban, bár várhatóan már korábban egyértelművé válik, hogy melyik induló kaphatja meg a republikánus jelöltséget. Romney a kettős győzelemmel most közel került ahhoz, hogy ő legyen ez a jelölt. Nagy lesz ugyanakkor a tétje a jövő heti dél-karolinai előválasztásnak is, ahol - hasonlóan Iowa államhoz - erős a vallásos konzervatív tábor, így sok függ attól, hogy Romney ott hogyan szerepel majd.

Felmérések szerint az amerikaiak többsége elégedetlen Obama elnöki tevékenységével, és azon belül is különösen azzal, ahogyan a választókat leginkább aggasztó gazdasági problémákat kezeli. A republikánusok ezért úgy számolnak, hogy van esélyük legyőzni a hivatalban lévő elnököt a novemberi választáson.

New Hampshire-i győzelmi beszédében Romney is hosszan beszélt az elnökről, aki szerinte négy éve hangzatos ígéreteket tett, de azóta kudarcnak bizonyult a politikája. "Az elnök kifogyott az ötletekből, most pedig kezd kifogyni a mentségekből" - fogalmazott Romney, aki szerint az idei elnökválasztáson egy világos kérdéssel szembesülnek majd az amerikaiak. Romney szerint míg Obama alapvetően át akarja alakítani az Egyesült Államokat, és szocialista országot akar belőle csinálni, addig ő vissza akarja vezetni az országot azokhoz az értékekhez, amelyek "naggyá tették" az Egyesült Államokat.

Forrás: AFP
A harmadik helyre befutó Jon Huntsman újságírók gyűrűjében

Romney a győzelmi beszédében csak említés szintjén foglalkozott republikánus riválisaival, akik az utóbbi napokban kemény támadásokat indítottak ellene. Azt állították, hogy egy befektetőcég vezetőjeként olyan döntéseket hozott, amelyek miatt emberek százai veszítették el a munkájukat. Romney most azt mondta, hogy nagy hiba, ha republikánus politikusok a demokrata elnökkel karöltve támadják a szabadversenyre épülő gazdaságot, amely az Egyesült Államok egyik legfontosabb értéke.

A dobogós jelöltek

A második helyen végzett Ron Paul a republikánus párt úgynevezett libertariánus szárnyához tartozik, amely az egyéni szabadságjogok fontosságát hangsúlyozza a szerintük káros kormányzati szerepvállalással szemben. Paul ígéretei között szerepel az is, hogy véget vet az Egyesült Államok külföldi szerepvállalásainak, és hazahozza a katonákat.

Jon Huntsman a konzervatív republikánus mezőny legmérsékeltebb tagja: támogatja például a melegjogok kiterjesztését és a klímaváltozás elleni küzdelmet. A Barack Obama elnök felkérésére korábban pekingi nagykövetként dolgozó (és ezért republikánus párttársaitól sok kritikát kapó) Huntsman eddig nem tudott kitűnni a versenyből, az országos szintű felmérések szerint a támogatottsága 10 százalék alatt van, így nagy kérdés, hogy képes lesz-e lendületet adni kampányának a New Hampshire-i harmadik hely után.

Egy erős jelölt gyengeségei

Romney már 2008-ban is megpróbálkozott a jelöltség megszerzésével, de akkor nem járt sikerrel. A korábban Massachusetts államot kormányzó, előtte pedig sikeres üzletemberként dolgozó politikus most a korábbi kudarcból tanulva építette ki a legnagyobb és legprofibb kampányszervezetet, és szinte végig a felmérések élén szerepelt, ennek ellenére nem sikerült elhúznia a mezőny többi tagjától.

Ennek oka az, hogy Romney korábban a republikánusok törzsszavazói bázisát adó konzervatívok számára túl liberális nézeteket vallott több fontos ügyben. Ilyen volt például az abortusz engedélyezésének vagy a klímaváltozás elleni harcnak a kérdése, de sokan támadták azért is, amiért massachusettsi kormányzóként hasonló egészségügyi reformot vezetett be, mint amilyet Obama fogadtatott el a törvényhozással tavaly a republikánusok tiltakozása ellenére. Romney szintén ellenzi az Obama-féle törvényt, és ma már jóval konzervatívabb álláspontot képvisel például az abortusz ügyében, de bírálói szemében ez nem annak a bizonyítéka, hogy rátért a helyes útra, hanem hogy céljai érdekében szélkakasként váltogatja nézeteit.