Több száz liter pálinkát foglaltak le az ukrán határ mellett

Vágólapra másolva!
A pénzügyőrök eljárást indítottak egy eperjeskei lakos ellen, akinek a házában 840 liter nem azonosítható származású pálinkát találtak.
Vágólapra másolva!

Kilencszáz liter pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök az ukrán határ mellett lévő Eperjeskén lévő egyik házban - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton.

Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője közölte: az adóellenőrök és pénzügyőrök a jövedéki ellenőrzés során a lakóház pincéjében 540 liter - az ingatlantulajdonos elmondása alapján bérfőzött - pálinkát, valamint csaknem 300 liter hozzáadott cukrot és növényi kivonatot vagy csipkebogyót tartalmazó, szintén bérfőzött pálinkát találtak.

Az ingatlan tulajdonosa közölte, a szeszes folyadékot bérfőzés keretében állították elő, az összetevőket pedig részben a bérfőzdék, részben pedig ő maga állította össze gyógynövényekből és cukorból, családi receptúra alapján. A termékek származásának igazolására a saját, illetve családtagjai nevére kiállított származási igazolványokat nyújtott át a pénzügyőröknek, akik ezt nem fogadták el, mivel ezek alapján az összeöntött bérfőzött párlatok nem voltak azonosíthatóak, a növényi kivonatot, cukrot tartalmazó termékek származásának igazolására pedig nem is alkalmasak. A kilencszáz liter pálinkát a pénzügyőrök büntetőeljárás keretében lefoglalták, majd a valódi szeszfok - így az elvont adó alapját képező mennyiség - megállapítása céljából mintát vettek.