Igent mondott az EU-csatlakozásra a horvátok kétharmada

Vágólapra másolva!
A horvátok kétharmada támogatta az EU-csatlakozást a vasárnap tartott népszavazáson. Ivo Josipovic horvát államfő szerint a népszavazás véglegesen európai országként határozza meg Horvátországot. A részvételi arány viszonylag alacsony volt.
Vágólapra másolva!

A horvátok kétharmada igent mondott az európai uniós csatlakozásra a vasárnap tartott népszavazáson. A leadott szavazatok több mint 99 százalékának összesítése alapján a horvátok 66,25 százaléka biztosította támogatásáról az EU-csatlakozást, az ellenzők tábora pedig 33,15 százalékot tett ki.A választási részvétel viszonylag alacsony, 43,67 százalék volt.

Ivo Josipovic horvát államfő vasárnap este a parlamentben tartott fogadáson úgy vélte, hogy a népszavazás eredménye "nagy igent" jelent Európára, és Horvátországot véglegesen európai országként határozza meg, amely a jövőjét Európához köti. "Nagy nap ez Horvátország számára. Horvátország Európát választotta, a csatlakozást az európai demokratikus országokhoz" - mondta az elnök. Zoran Milanovic kormányfő örömét fejezte ki, és történelmi döntésnek nevezte a referendum kimenetelét. Boris Sprem házelnök úgy fogalmazott, hogy a népszavazás eredménye "új fejezetet nyit, egy jobb és boldogabb élethez" vezet.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság, valamint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke üdvözölte a népszavazás pozitív eredményét, amelyet jó hírnek nevezett Horvátország, a térség és Európa számára is. "Üdvözöljük Horvátországot és népét ezért a választásért: az EU-csatlakozás új lehetőséget kínál számukra, erősíti a stabilitást és nemzetük jólétét" - írta vasárnap kiadott nyilatkozatában a két politikus.

A népszavazás előtt Horvátország politikai vezetői egyöntetűen az EU-tagság mellett álltak ki, azt hangoztatva, hogy az uniós integráció melletti szavazás a legfontosabb döntés lesz az ország életében azóta, hogy elnyerte függetlenségét. Az euroszkeptikusok azzal érveltek, hogy a 4,2 milliós ország elveszíti szuverenitását az EU-csatlakozással.

Horvátország tavaly decemberben írta alá az uniós csatlakozási szerződést, amely 2013 júliusában lép életbe, ha a horvát lakosság mellette szavaz, és a jelenlegi 27 uniós tagállam ratifikálja a szerződést.