Az internet megbénításával fenyegetőzik Anonymous

Vágólapra másolva!
A legnépszerűbb internetes szolgáltatások megbénításával fenyegeti az amerikai kongresszust az Anonymous hackercsoport a Megaupload fájlmegosztó szolgáltatás leállítása miatt. A tömeges támadásokat végrehajtó aktivisták eközben Anonyupload néven saját tárhelyszolgáltatást indít Oroszországban, amelyre legális és illegális tartalmakat egyaránt feltölthet majd bárki.
Vágólapra másolva!

Egy, az Anonymoustól származó videó három nap haladékot adott az amerikai kongresszusnak a Megaupload visszaállítására. Amennyiben nem teljesítik a hacktivisták kérését, úgy a U.S. Bank, a Chase Bank, a Twitter, az Xbox Live, a Playstation Network, az ENSZ, a Facebook és a YouTube megbénításával, valamint globális internetes elsötétítéssel fenyegetőznek.

A videó január 19-én került fel a YouTube videomegosztóra, így a hetvenkét órás határidő le is járt. A hackitivisták azonban nem kezdték még el a fenyegetésben felsorolt oldalak elsötétítésének. A lazán szerveződő, látszólag vezető nélküli csoport azonban bármikor lecsaphat. Attól valószínűleg nem kell félni, hogy a YouTube-ot vagy a Facebookot el tudják tüntetni, kellemetlenségeke azonban okozhatnak.

Mindent feltört hétvégén az Anonymous

Vérszemet kapott a Megaupload lefoglalását követő óriási túlterheléses támadás után az Anonymous hacktivista szervezet. A hétvége során támadást indítottak a francia miniszterelnök honlapja ellen, lengyel kormányzati oldalakat tettek elérhetetlenné, és teljesen letörölték a CBS amerikai tévétársaság weblapját.

A Cbs.com domainnév bejegyzésének felülírásával terelték el a látogatókat az amerikai tévétársaság lapjáról az Anonymous aktivistái vasárnap - közölte a PCMag informatikai szaklap. A CBS gépeinek feltörése helyett a DNS-mérgezés nevű technológiát használták az Anonymous tagjai: a támadók elhitették a World Wide Web telefonkönyvének számító DNS rendszerrel, hogy másik címen található a keresett honlap. Az oldal látogatói így a tévéműsor és a csatorna legfrissebb hírei helyett egy üres oldalt néztek. Az akció annyira jól sikerült, hogy mindenki elhitte, hogy a tiltakozóknak sikerült letörölniük a teljes honlapot. Csak órákkal a támadás megkezdése után derült ki, hogy a támadók nem jutottak be a tévécsatorna szervereire.

Forrás: [origo]
Még mindig üres a Vivendi honlapja

Az unatkozó aktivisták a hét során másodszor vették célba a Universal Music Group honlapját. A csütörtök éjszakai túlterheléses támadásnak áldozatul eső oldalt a vasárnapi támadásnak sem tudott ellenállni. Az Anonymous aktivistái az Universal tulajdonosának, a francia Vivendi médiacégnek a honlapját sem kímélték. A Vivendi.com jelenleg sem érhető el, az oldal helyett csak egy rövid értesítés jelenik meg arról, hogy hamarosan ismét működni fog a honlap.

A lengyel kormányt egy egyezmény miatt támadják

Az Anonymous a hétvégén számos lengyel kormányzati honlapot tett elérhetetlenné. A hackercsapat egyebek mellett a lengyel parlament alsóházának, a miniszterelnök kancelláriáját, valamint az igazságügyi és kulturális minisztérium, valamint a belbiztonsági szolgálat oldalait tette elérhetetlenné, de még a miniszterelnök lányának blogját is megtámadta - számolt be a Warsaw Business Journal című, angol nyelvű lengyel üzleti lap.


A fél internetet lebénítaná a hacktivista csoport

A lengyel kormány azért került a hacktivisták célkeresztjébe, mert az korábban jelezte, hogy támogatja az ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, hamisítás-elleni kereskedelmi megállapodás) nevű nemzetközi kereskedelmi megállapodást, amely a filmek, zenék és egyéb tartalmak internetes terjesztését is drákói módszerekkel szankcionálná. Az Anonymous Twitter-fiókján azzal fenyegette meg a lengyel kormányt, hogy addig fogja folytatni kibertámadásait, amíg az nem adja fel az ACTA támogatását.

Az ACTA-egyezményt már tavaly októberben aláírta többek közt az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Dél-Korea és Japán. Lengyelország tervei szerint január 26-án, Tokióban csatlakozik majd ahhoz. Az Európai Unió egyelőre még nem csatlakozott az egyezményhez, de már korábban kifejezte ebbéli szándékát.

Elvérzett a francia miniszterelnök honlapja is

Szinte várható volt, hogy francia célpontokkal is gazdagodik az Anonymous listája, miután az ország miniszterelnöke támogatásáról biztosította a Megaupload fájlmegosztó oldalt leállító Egyesült Államokat. A hacktivisták nem a szokásos túlterheléses támadásukhoz folyamodtak, hanem valóban feltörték a francia miniszterelnök Elysee.fr címen található oldalát - adta hírül az Associated Press hírügynökség. A csoport a Bibliából vett jelmondatát - "Légió a nevem" - rejtette el az elnöki weblap navigációs részében. A törést egy napig nem vették észre a rendszergazdák. A francia kultuszminiszter péntek délután ismét kijelentette, hogy a Megaupload működtetőit kalózoknak tekintik, akik nagymértékű lopásban működtek közre.

Saját Megauploadot indít az Anonymous

Nem csupán büntetőhadjáratba kezdett az ismeretlen aktivistákból álló csoport a Megaupload nevű fájlmegosztó szolgáltatás bezárását követően, hanem saját maga szeretné pótolni a leállított szolgáltatást. Anonyupload néven a hacktivisták saját fájlmegosztó szolgáltatást indítanak, amely a tervek szerint oroszországi szervereken fut majd, és várhatóan néhány napon belül el is indul. Az új honlap kizárólag információkat tartalmazó nyitólapja már hétfőn elérhető volt a Yahoo cég webszolgáltatásán keresztül, de az kora délutánra törölte annak tartalmát.

Forrás: worldshots.hu
Saját fájlmegosztót akar indítani a hacktivista csoport

Az Anonyuploadot a Megauploadtól eltérően teljesen ingyen használhatják majd a látogatók, az azt kiszolgáló szerverpark működését adományokból kívánják fedezni, amelyeket online banki fizetéssel lehet eljuttatni a hackercsoportnak az oldal nyitólapján lévő felületen keresztül. A hackerek az új honlapon köszönetet mondanak a múlt héten bezárt Megaupload vezetőjének, Kim Dotcomnak eddigi tevékenységéért, hiszen oldala sok ember számára tett elérhetővé ingyenesen - és jogsértő módon - filmeket, zenéket és szoftvereket is.