Hamar leverték a pápua új-guineai lázadást

Vágólapra másolva!
Alig több mint tucatnyi katonával kísérelt meg hatalomátvételt a jelek szerint Pápua Új-Guinea korábbi miniszterelnöke. Az ország katonai főparancsnokát házi őrizetbe helyező katonákat azonban a nap folyamán semlegesítették.
Vágólapra másolva!

Csütörtök hajnalban alig több mint tucatnyi katona fegyverezte le az őröket a pápua új-guineai Port Moresby két laktanyájában, házi őrizetbe vették az ország hadseregének főparancsnokát, saját emberüket kiáltva ki vezetőnek, és a korábban menesztett miniszterelnök, Michael Somare hivatalába való visszahelyezését követelték.

Az új főparancsnok - egy nyugdíjazott tábornok, az ország korábban Indonéziába delegált katonai attaséja - hét napot adott a kormánynak, hogy eleget tegyen követeléseiknek.

A nap folyamán azonban Peter O'Neill hivatalban lévő miniszterelnök bejelentette, kiszabadították a foglyul ejtett parancsnokot, és a lázadó katonákat eltávolították, a magát parancsnoknak kikiáltó Yaura Sasa dandártábornokról pedig "gondoskodnak", de hogy ez mit jelent, az nem derül ki a híradásokból.

Az ország vezetéséért két miniszterelnök is rivalizál egymással. Egyikük, a 2007-ben megválasztott veterán Michael Somare szívproblémái miatt tavaly hosszabb ideig külföldi kezelésre szorult, és távolléte alatt új miniszterelnököt választott a parlament. Az időközben felépült és hazatért Somare azonban visszaköveteli posztját. Yaura Sasa tábornok azt állította, hogy Somare megbízására cselekedett.

Az ausztrál külügyminisztérium információi szerint Port Moresbyben csütörtökön nyugodt volt a helyzet, semmi sem utalt a sikertelen lázadásra.