Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevesebb konfliktust kér a kormánytól Németország

Vágólapra másolva!
A kormány németországi partnerei kevesebb konfliktust és több megértést várnak a magyar kormánytól Lázár János szerint. A Fidesz frakcióvezetője kedden Berlinben volt, ahol a német kormánypárttal és az ellenzékkel is találkozott.
Vágólapra másolva!

Magyarország németországi partnerei azt kérik a budapesti kormányzattól, hogy kevesebb konfliktussal és több megértéssel folytassa munkáját - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kedden Berlinben német politikusokkal folytatott megbeszéléseit értékelve.
Magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján kiemelte: német partnerei ugyanazt "kérték számon", amire Angela Merkel kancellár nemrégiben egy interjúban felhívta a figyelmet, vagyis azt, hogy Magyarországnak az összes többi uniós tagországhoz hasonlóan igazodni kell az európai értékekhez.

Lázár János a német testvérpárt, a kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség képviselői mellett számos ellenzéki politikussal is találkozott. "Nyílt és őszinte, családon belüli, illetve barátok közötti" megbeszéléseket folytattak, amelyek során az utóbbi időszak valamennyi vitatott kérdését áttekintették - mondta Lázár.

Hozzátette: ő "sportszerű és fair eljárást" kért partnereitől, "a szónak abban az értelmében, hogy adják meg a védekezés és az érvelés lehetőségét, és esélyt arra, hogy meggyőzzük és megnyerjük őket a magyar ügynek". A német testvérpárttól azt is kérte, álljon ki Magyarország mellett Berlinben is, "éppen úgy, ahogyan Brüsszelben tette." A német partnerek "nagyvonalúságot" kérnek a belpolitikai viszonyokban, a parlamenti erőkkel kialakított kapcsolatokban - mondta Lázár János. Ennek jegyében ötpárti egyeztetés kezdődik a választási eljárási törvényről és a kampányfinanszírozási törvényről - jegyezte meg.

A német partnernek továbbá "több megegyezést kérnek a gazdasági szereplőkkel kapcsolatban is". Erre a Bankszövetséggel januárban kötött megállapodás jó példa, de vannak még "érdeksérelmek, sértődések", egyebek között német vállalatok részéről is, amelyek azonban "nyilvánvalóan szeretnének megegyezni a kormánnyal" - fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette: "kihívás a kormány előtt, hogy miként tudja megnyerni a német gazdaság különböző szereplőit Magyarországnak."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről