Kiosztja az ukázokat Orbán

Vágólapra másolva!
A Fidesz Egerben, a többi párt frakciója Budapesten készül a parlament jövő héten induló tavaszi ülésszakára. Jelenleg hatvan folyamatban lévő előterjesztés van a képviselők előtt.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint jövő hétfőn kezdődő tavaszi ülésszak előtt valamennyi parlamenti frakció gyűlést tart. Mintegy 60 folyamatban lévő előterjesztés van a képviselők előtt a parlamenti honlap adatai szerint, a kormánynak az erre az időszakra vonatkozó jogalkotási programjában több mint 40 javaslat szerepel.

A Fidesz-KDNP Egerben tartja háromnapos évadnyitó frakcióülését, amelyre minden miniszter és államtitkár is hivatalos. A tanácskozás szerda este kezdődik Lázár János Fidesz-es és Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető köszöntőjével, majd Orbán Viktor miniszterelnök ad tájékoztatást az elmúlt időszak eseményeiről és a kormány előtt álló feladatokról.

A Kereszténydemokrata Néppárt a korábbi gyakorlattól eltérően nem a közös frakciószövetségi ülés előtt, hanem utána, pénteken tart majd külön tanácskozást.

Az MSZP pénteken Budapesten tartja szezonnyitó frakcióülését. A részvétel alól felmentést kaptak azok a szocialista képviselők, akik részt vesznek a Miskolcról a fővárosba tartó, polgármesterek és civilek által kezdeményezett Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó meneten.

A szocialisták több törvényjavaslattal készülnek a tavaszi ülésszak nyitányára. Véglegesítik hétpontos gazdaságélénkítő csomagjukat, amely a többi között ismét progresszív személyi jövedelemadót vezetne be, a korábban munkáltatói tb-járuléknak nevezett szociális hozzájárulási adót 3 százalékponttal csökkentené, a társasági adót 18 százalékra emelné, a felső áfakulcsot pedig a tavalyi szintre, 25 százalékra mérsékelné, illetve átalakítaná a bankadót is úgy, hogy ne gátolja a vállalkozások hitelhez jutását.

Két alkotmánymódosító javaslatot már benyújtottak a szocialisták: az egyik - amit Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyével indokoltak - arra irányul, hogy az emberek népszavazással vonhassák meg bizalmukat az államfőtől, a másik pedig nagyobb részt azokat a jogi aggályokat orvosolná, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott, például helyreállítaná Jóri András korábbi adatvédelmi biztos mandátumát, aki 2014-ig az információs jogok országgyűlési megbízottjaként dolgozhatna.

A Jobbik évadnyitó kétnapos frakcióülését csütörtökön és pénteken tartja Budapesten a Képviselői Irodaházban. Az ellenzéki párt sajtófőnökének tájékoztatása szerint hangsúlyosan foglalkoznak majd a szegénység mértékének csökkentésére irányuló javaslatokkal, és a szerintük elhibázott, a gazdagokat támogató gazdaság- és szociálpolitika kiegyensúlyozására is több indítvánnyal készülnek. Közleményük szerint prioritásként kezelik mások mellett a munkavállalók megvédését, a kis- és közepes vállalkozások támogatását, és benyújtják saját közmunkaprogramjukat is.

Az LMP pénteken és a jövő héten is frakcióülést tart. Jávor Benedek frakcióvezető szerint továbbra is "nyomás alatt akarják tartani a kormányt, hogy vonja vissza a demokratikus intézményrendszer leépítését célzó intézkedéseket". Az LMP a tavaszi ülésszak során továbbra is napirendre szeretné vetetni a párt- és a kampányfinanszírozásra vonatkozó javaslatait.