Schmitt: Becsúszott egy-két hiba a törvényalkotásban

Vágólapra másolva!
Ha az Európai Bizottság szükségesnek tart bizonyos törvényi módosításokat, a kormány nyitott azok megvitatására - mondta szombaton Helsinkiben Schmitt Pál köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!

Az államfő szerint eddig valahányszor felhívták az EU intézményei Magyarország figyelmét, hogy ki kell egészíteni némelyik törvényt, vagy változtatni kell rajtuk, azt a kormány eddig is megtette. Erős kritikát kapott annak idején a médiatörvény is, és a bizottság tanácsát követve változtattak rajta - emlékeztetett Schmitt.

Hozzátette, hogy a kabinet a három most vitatott kérdésben is kész az európai normáknak megfelelő változtatásokra. (Az Európai Bizottság három ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, ezek a jegybank függetlensége, a bírói tevékenység felső korhatárára és az adatvédelmi hatóság függetlensége.)

Schmitt Pál az Arraiolos-csoport kétnapos találkozóján vesz részt a finn fővárosban. A csoportot azon európai államfők alkotják, akiknek nincs végrehajtó hatalmuk. A magyar elnökön kívül a finn, az osztrák, a német, az olasz, a lett, a portugál és a szlovén államfő a tagja.

A találkozó végén tartott sajtótájékoztatón Schmitt Pál egy kérdésre válaszolva azt mondta, a jelenlegi kormány "olyan rossz állapotban vette át" az ország irányítását, hogy "szinte mindent újra kellett szervezni", és "ebben a nagy törvényalkotási lázban értelemszerűen egy-két hiba is becsúszott".

Kijelentette, Magyarország arra törekszik, hogy erős tagállama legyen az erősödő Európai Uniónak.