170 milliós stratégiába fog a Müpa és az MTVA

Bryn Terfel, MűPa, Művészetek Palotája, áriaest
Vágólapra másolva!
135 műsor gyártására, illetve sugárzására vonatokozó megállapodást írt alá március 13-án a Művészetek Palotája és az MTVA: MüpArt és MüpArt Classic címen heti műsor indul a Duna TV-n, április 1-jén indul az m1-en az MR2 Petőfi brandjét továbbgondoló Akusztik+ és Szimfonik+. A rádiós és tévés közvetítéseknél átlagban 100 ezer nézőre, illetve hallgatóra számítanak. Az együttműködés március 15-én indul. 
Vágólapra másolva!

Kulturális és stratégiai együttműködést írt alá kedd délelőtt a Művészetek Palotájában Káel Csaba, a Müpa, illetve Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója. A megállapodás lényege, hogy a közszolgálati média több csatornáján, összehangolt módon jelenjen meg a "minőségi kultúra", a Művészetek Palotája gyártásában. Az egyelőre 2012 végéig aláírt szerződés része a MüpArt és a MüpArt Classic című tévéműsorok indítása a Duna TV-n. A hatvankét adásban a Művészetek Palotája utóbbi négy évének koncertjeiből adnak le egyet-egyet, illetve a Hónap koncertje alcímet viselő, összesen nyolc adás a sugárzást megelőző hónapból válogat be egy frisset. A MüpArt szombaton esténként kerül adásba és könnyűzenei témájú lesz, a MüpArt Classic komolyzenei lesz, csütörtökön, a késői főműsoridőben sugározzák Bősze Ádám narrációjával. 31-31 műsor készül, a könnyűzenei programot Palya Bea nyitja március 17-én, a komolyzeneit a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen készített Csajkovszkij-maraton.

Szabó Stein Imre, a tévés projekt koordinátora szerint ehhez hasonló konstrukciójú megállapodásra a világban sem nagyon volt még példa, bár azt elismerte, hogy a hetvenes években az amerikai ABC In Concert című műsora volt hasonló és példamutató modell, illetve Bősze Ádám narrációjának is előképe lehet Leonard Bernstein klasszikus műsora a CBS-en.

Az együttműködés keretében az MR2 Petőfi rádió Akusztik című műsorának mintájára indul az Akusztik+, amely a rádió stúdiókoncertjeit a Müpa koncertkörülményei közé helyezi, nagyjából hasonló koncepcióban. Az új műsor a Müpa és a magyar televízió koprodukciójában készül, hétvégén sugározza majd az m1, és a magyar könnyűzenére összpontosít. Az első műsor április 1-jén lesz, a vendég a Carbonfools zenekar, amely családias és pszichedelikus műsort ígért a sajtótájékoztatón, ahol levetítettek tőle egy videoklipet. Később Szarka Tamás, a Ghymes énekese adott elő egy dalt élőben egy szál kobozzal. Az együttműködés keretein belül folytatódik a Müpa koncertjeinek élő, illetve felvételről való közvetítése az MR3 Bartók és az MR2 Petőfi rádiókban, szintén komoly-, illetve könnyűzenei tematikában.

A Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatón Szabó László Zsolt, az MTVA gyártási igazgatója összesen 135 kulturális esemény elkészítéséről beszélt (ebben benne vannak az m1-re, Duna TV-re, illetve a Petőfi és a Bartók rádiókra gyártott műsorok), amelynek költségét egy nézőre bontva 20 forintban állapította meg. Újságírói kérdésre elmondta, hogy ez előadásonként átlagosan 100 ezer nézőre, illetve hallgatóra jön ki. Az egész együttműködés a Müpa és az MTVA között a tervek szerint 170 millió forintba kerül majd. A 2012 végéig szóló szerződést Böröcz István reményei szerint a jövő év elején meghosszabbítják.

A sajtótájékoztatón többen hangsúlyozták, hogy a "minőségi kultúra" mostanihoz hasonló folyamatos és összehangolt jelenlétére nem volt még példa az elmúlt húsz év magyar közszolgálati médiájában. Káel Csaba igazgató (vele erre készítettünk kinevezésekor interjút) elmondta: ha a kultúra "átlép egy ingerküszöböt", akkor elérheti a célját. Böröcz István ehhez hozzátette, hogy ez a stratégiai megállapodás az MTVA részéről a Magyar Olimpiai Bizottsággal, illetve a Thália Színházzal közös együttműködések sorában a következő.