Figyelem, ön túl magasra mászott!

high-tech túrázó, mit visz magával?
Vágólapra másolva!
Itt a tavasz, és elindulnak az erdőbe a high-tech túrázók is. Az útvonalat nem bízzák a véletlenre: több navigációs chipjük lehet, mint amennyi szendvicsük, órájuk pedig önmagában többet tud, mint az a számítógép, amely az Apollo 11-et a Holdra juttatta. Most már csak gyalogolni kell.
Vágólapra másolva!

A high-tech túrázó nem bízza a véletlenre az útvonalat. Akár három navigációs chipje is lehet: egy az okostelefonjában, amely a geoládák helyét listázza ki. Egy másik GPS-lapka a fényképezőgépében lapulhat, hiszen a fotók utólagos geotagelése pepecs munka, jobb a kép elkészítésének pillanatában elvégeztetni a kamerával. Végül pedig nem árt egy igazi, nagyobb képernyős navigációs eszköz, amelyre fel lehet tölteni a Turistautak.hu remek ingyenes térképeit. A térképek a Garmin és a Magellan GPS-ek saját formátumában tölthetők le ingyenesen. A fájlokat elvben felismeri az androidos készülékeken futó orosz fejlesztésű Navitel navigációs program is, ám erről rendkívül vegyes értékelések születtek a Google szoftverboltjában. Kényelmesebb egy valóban turistáknak tervezett navigációs eszközt használni.

Forrás: [origo]
Térképet a legjobb egy túrázásra tervezett GPS-en nézni

Figyelem, ön túl magasra mászott!

A high-tech túrázó órája önmagában többet tud, mint az a számítógép, amely az Apollo 11-et a Holdra juttatta. Egy hatvan-százezer forintba kerülő sportóra nemcsak az időt mutatja, hanem nyomást és magasságot mér, digitális iránytűje mutatja az észak irányt, vízszintezni lehet vele, és riasztja a sportolót, ha túl gyorsan emelkedik vagy süllyed. A magashegységbe tervezett típusok még a csúcstámadásokat is számolják, azt pedig talán mondani sem kell, hogy az órák minden értéket naplóznak, így otthon vagy az alaptáborban mindent vissza lehet nézni.

Forrás: Jametiks (CC-BY)
Minden lényeges adatot mér és naplóz a sportóra (fotó: Jametiks)

A fenti funkciókra ugyan nincs szükség, ha az ember csak a Bükkbe vagy a Zemplénbe indul sétálni. Egy olcsóbb, pulzus- és köridőmérős, strapabíró óra viszont több sporthoz jól jöhet. Ezek a típusok húszezer forint körüli áron kaphatók. A kütyüből hiányzó kompaszt pedig további három-négyezer forintból lehet megvenni.

Generátort még nem szereltek a túrazsákba

A túrazsákokba egyelőre nem találta meg az útját az elektronika. A zsákok ugyan csúcstechnológiás, szakadásbiztos, vízhatlan anyagokból készülnek, a tervezők pedig azon vannak, hogy minél kényelmesebben el lehessen bennük vinni 70-80 liternyi felszerelést. Remek hordó- és szellőzőrendszerek találhatók a háti részen, így a turista elkerülheti, hogy csatakosra izzadva érkezzen meg minden pihenőhelyre. Drót viszont még nincs elég a zsákokban.

Forrás: AFP
Napelem még nincs a hátizsákokban, pedig hasznos lehetne

Kisebb, városi zsákokból azonban már lehet olyat találni, amelynek a tetejébe napelemes paneleket építettek. A zsák mélyén saját 2200 milliamperórás akkumulátor is található, így sosem megy üresjáratban a táska. A töltőre laptopot lehet dugni a megfelelő átalakító birtokában, sőt USB-s kütyüket (például GPS-t vagy okostelefont) is lehet tölteni vele. A napelemes táska egyetlen hátránya, hogy éppen a kifinomult vállpántok, párnázások hiányoznak róla, de kisebb túrákra így is alkalmas lehet. Áthidaló megoldás lehet egy USB-csatlakozóban végződő külső akkumulátor, amelynek az ára tízezer forinttól kezdődik, és a kapacitással együtt nő a csillagos égig.

Igazi csúcstechnológia a lélegző ruha

Elsőre talán nem is látszik rajta, de a túrázó legkomolyabb csúcstechnológiás segítője a többrétegnyi ruhája. A kabát lepergeti a vizet, de kiengedi a párát, a zokni felvezeti az izzadságot a bokához, ahol már el tud párologni, a polár nem engedi áthatolni a szelet, és így tovább. Alapvető a túrabakancs helyes kiválasztása is: a talp keménységét a leggyakoribb használat határozza meg.

Nincs az a kütyü, amely annyira drága tudna lenni, mint egy teljes high-tech túrafelszerelés. A kirándulás azonban mindezek nélkül is kellemes és egészséges időtöltés. A következő napokban szép idő lesz, így érdemes nagyokat sétálni az erdőben. Ne gyújtsunk tüzet, már figyeljünk a kullancsokra, és tartsuk be a túrázás alapvető szabályait!