Jól indult az év a magyarországi szálláshelyeken

Vágólapra másolva!
Dinamikusan nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma januárban, a külföldi vendégek 502 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ez 19 százalékos növekedést jelent. Emelkedett a belföldi vendégéjszakák száma is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel. Az év első hónapjában a belföldi vendégek 461 ezer vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, egy szoba bruttó átlagára 14.247 forint volt.
Vágólapra másolva!

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 45, a négy-csillagosok 39 százalékos foglaltságot értek el. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 46 százalék volt. Januárban a kereskedelmi szálláshelyek évek óta az éves vendégforgalom 4-5 százalékát fogadják.

A KSH tájékoztatása szerint Lengyelországból és Ausztriából érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, az olasz vendégéjszakák száma stagnált, míg a Németországból, Oroszországból, Franciaországból, Csehországból, Romániából az Egyesült Államokból, valamint az Egyesült Királyságból érkezett vendégek éjszakáinak száma nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül - a kétcsillagos szálláshelyek kivételével - minden kategóriában számottevő volt a növekedés. A külföldi vendégek száma mindegyik turisztikai régióban emelkedett, míg a belföldi vendégforgalom növekedése öt régiót érintett.

A belföldivendég-forgalom döntő részét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4 százalékkal bővült. Januárban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 3 százalékkal, 14.247 forintra nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára 8.900 és 27.700 forint volt.

Januárban még 1.518 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket, és már 984 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek januárban 441 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely-szolgáltatásokért. Budapesten a belföldivendég-éjszakák számának visszaesése mellett a vendégforgalom összességében 15 százalékkal emelkedett.

A gazdasági környezet változására a szállodák, a panziók, a kempingek egy része beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredményeképp 2012. január 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.090 volt, ezen belül 828 szálloda 49 ezer szobával, 851 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek, üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek száma 411 volt.