NGM: Nincs mit kifogásolni a telekomadón

Vágólapra másolva!
A kormány bízik abban, hogy az Európai Bíróság elutasítja majd az Európai Bizottság keresetét a távközlési különadó ügyében.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány tudomásul veszi, hogy az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé viszi a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyét, ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal - reagált közleményében a csütörtöki brüsszeli bejelentésre a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az ágazati különadó nem csak a távközlési szektor szereplőit terheli, és nem akadályozza a távközlési piacra való belépést, és hangsúlyozták, hogy olyan adóról van szó, amely - az adott helyzetre alkalmazandó uniós jogszabály rendelkezése hiányában - jogszerűen, nemzeti hatáskörben hozott törvényi intézkedés.

A közleményben azt írják: a kormány bízik abban, hogy az Európai Unió Bírósága - elfogadva a magyar jogi érveket - az Európai Bizottság keresetét el fogja utasítani.

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy az Európai Bírósághoz fordul a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyében, mert "a tagállam az uniós szabályokat megszegve továbbra is árbevételen alapuló különadó-fizetésre kötelezi a távközlési szolgáltatókat".

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.