Nem kellett az MSZP-nek Kovács László

Vágólapra másolva!
A volt külügyminisztert meglepte a döntés, mert állítása szerint sok szervezet jelölte különböző tisztségekre. A választmány elnöki posztjáért Simon Gábor és Botka László küzd. A zárt ülés szünetében a párt elnökségére pályázó Mesterházy Attila és kihívója, Szanyi Tibor is azt mondta: győzelemre számít a tisztújításon.
Vágólapra másolva!

A jövő heti tisztújítást készíti elő szombati ülésén az MSZP választmánya. Simon Gábor, a testület elnöke a tanácskozáson elmondta: ebben az összetételben utoljára ülésezik a választmány. A politikus újra indul az általa nyolc éve betöltött pozícióért, kihívója Botka László szegedi polgármester. Simon nem árulta el, mekkora esélyt ad magának. Arra a kérdésre, hogy a pártelnök akarata meghatározó lesz-e ebben, úgy felelt: a kongresszusi küldöttek titkos szavazással választják meg a tisztségviselőket.

Kovács László korábbi pártelnök és külügyminiszter újra pályázott az alelnöki posztra, de sem ehhez, sem az elnökségi tagsághoz nem kapott elegendő támogatást a jelölőbizottságban. Kovács azt mondta: meglepte a döntés, mert sok szervezet jelölte különböző tisztségekre, de tudomásul vette, és úgy véli, parlamenti képviselőként, nemzetközi kapcsolatrendszerét kamatoztatva továbbra is lehetősége lesz arra, hogy elmondja véleményét és segítse az MSZP-t.

Hiller István, aki 2004 és 2007 között volt a szocialista párt elnöke, közölte: bár elnöknek, alelnöknek, elnökhelyettesnek és elnökségi tagnak is jelölték, semmilyen pozíciót nem vállal, de továbbra is alakítani akarja az MSZP politikáját. Mint mondta: két éve semmilyen párttisztsége nincs, az újságírók érdeklődéséből azonban azt a következtetést vonja le, hogy ennek ellenére is kíváncsiak a véleményére. Arra a kérdésre, hogy a pártvezetés bírálataként értelmezhető-e, hogy nem vállal pozíciót, nemmel felelt.

Mesterházy Attila az MSZP zárt választmányi ülése közben újságíróknak azt mondta: magabiztosan várja a jövő szombati elnökválasztást, és abban bízik, hogy a küldöttek értékelik a párt élén az elmúlt csaknem két évben végzett munkáját. Arról, hogy több korábbi pártvezető nem indul a tisztújításon, vagy nem kapott elegendő támogatást a jelölőbizottságtól, azt mondta: a novemberi kongresszuson új szereposztást szorgalmazott, és örömmel veszi, hogy több, korábban meghatározó politikus ezentúl a háttérből segíti a szocialista pártot, így országosan nem ismert, de a helyi közösségekben bizonyító emberek kerülhetnek például az elnökségbe. Mesterházy nem nevezte meg, hogy kiket látna szívesen a főbb vezetői posztokon, de elmondta: szeretné, ha sokszínű elnökség alakulna.

Kihívója, Szanyi Tibor is arról beszélt az újságíróknak, hogy győzelemre számít az elnökválasztáson. Mint mondta, ehhez elég, ha a küldöttek felének támogatását megszerzi, a megválasztásához szükséges plusz egy pedig ő maga lesz. Kérdésre úgy válaszolt: szomorúan fogadta, hogy Kovács László hiába pályázott több pozícióra, a jelölőbizottságban nem kapta meg a szükséges egyharmados támogatást. Hozzátette, ha őt választják elnökké, méltó feladatot fog találni a korábbi európai uniós biztosnak.